• Smeden Joel Wennerholm menar att det är viktigt att utnyttja sina kontakter för att lyckas när man startar en ny verksamhet. Slipbanden kommer från en bekant i branschen som håller till i Norrköping. Foto:
  • Joel Wennerholm trivs bra i den relativt nyöppnade smedjan i Stjärnhov. Foto:
  • Det här bladet, som är uthamrat från ett likadant stycke stål som det övre på bilden, ska bli en glav, ett spjutliknande vapen. Foto:
  • Knivar till alla tänkbara ändamål pryder en av bänkarna i smedjan. Foto:
1/

Stjärnhovsbon som blev smed på heltid

Stjärnhov

Sedan barnsben har Joel Wennerholm haft ett brinnande intresse för forntida historia. Nu har han slagit mynt av sin passion, och öppnat en smedja i Stjärnhov.

Att hälsa på Joel Wennerholm är som att hälsa på en björn, han har sannolikt Sörmlands största högernäve. Inte så konstigt kanske, med tanke på att han har sysslat med smide i snart tio år.

— Efter en hel dags hamrande blir man ganska slut i både axel och underarm. Jag ska försöka köpa in en maskinhammare längre fram, säger Joel Wennerholm.

Sommaren 2017 flyttade han in i den gamla smedjan på Mejerivägen i Stjärnhov. Ännu har inget företag bildats, men det är på gång.

För att tjäna pengar tillverkar Joel knivar och knivblad: allt från köksknivar och hantverksknivar till jakt- och fiskeknivar. Men den stora passionen, och det som från början ligger bakom yrkesvalet, är att skapa utrustning till likasinnade historienördar.

När SN hälsar på i smedjan sitter smeden själv och putsar på en vikingahjälm som flickvännen ska få. Skissen har baserats på ett arkeologiskt fynd i Norge, men den skulle lika gärna ha kunnat figurera i populärkulturella sammanhang som Game of Thrones eller Sagan om ringen.

— Hon fick ett slag över ansiktet och en bit av en tand lossnade, så jag tänkte att hon behövde något med lite mer skydd, förklarar Joel.

Det låter kanske en smula brutalt, men det handlar om "Historical european martial arts", eller HEMA, en slags sport där man slåss med riktiga vapen och riktiga rustningar. Svärden är dock av förklarliga skäl trubbiga.

— Men det är riktig fight och riktiga blåmärken. Vi är ett gäng som tränar en gång i veckan i Mariefred, berättar Joel.

Han har gått en ettårig utbildning i forntida hantverk på Bäckedals folkhögskola i Härjedalen och satsar nu helhjärtat på smedjan. För att nå ut och bygga upp kundkretsen spelar olika marknader och mässor stor roll. Bland annat ställde han ut sina knivar på julmarknaden vid Grytsbergs säteri i december.

— Det var ett jättebra tillfälle att synas. Trots att jag bor och är uppväxt här i byn inser man hur sällan man egentligen träffar folk.

Äter gärna rå fisk

Namn: Joel Wennerholm

Ålder: 27 år

Bor: På en gård utanför Stjärnhov tillsammans med flickvän, mamma och ett antal hästar

Favoritbok: "Sagan om ringen-trilogin betydde mycket för mig, hantverksintresset kommer till stor del därifrån"

Äter helst: "Sushi är en favorit, gör ofta själv hemma"

Läs mer om dessa ämnen

StjärnhovHistoria