Det är något särskilt med stämningen de sista skoldagarna inför studenten, skriver Mervi Junger Karlsson. Foto: SN/TT (montage)

Studenten – ett bitterljuvt avsked

Sommarsurr

För hundra år sedan var det krig i världen, första världskriget pågick för fullt och alla var drabbade på ett eller annat sätt. Men trots krig och svåra tider är jag säker på att det även under studenten 1918 låg en förväntan i luften – på samma sätt som det gör på alla våra gymnasieskolor i dessa dagar. På samma sätt som det gjort i alla tider under början av juni, innan studenterna får springa ut från skolan ”en sista gång” – jublandes och sjungandes: ”fy fan va’ vi är bra”!

För tusen dagar sedan kom de till gymnasiet som purfärska gymnasieelever och nu tre år senare går de ut från skolan som purfärska vuxna. Det är stort!

Det är något särskilt med stämningen på en gymnasieskola de här sista dagarna när betygen är satta och alla böckerna är återlämnade till skolbiblioteket!!??!!

Eleverna går runt som i trans – kanske börjar de inse att det är bland de sista gångerna de går genom korridorer och skol­salar? Det går inte riktigt att ­utläsa om det är skräckblandad förtjusning eller extas för att ”allt snart är över”, som man ser i avgångselevernas leenden…

Jag uppmanar dem att njuta av de sista timmarna på skolan, innan de får kasta sig ut i det riktiga vuxenlivet med allt vad det innebär. Jag uppmanar dem att ta för sig av det som livet har att bjuda men också att komma ihåg att lyssna på fåglarnas kvitter och njuta av det!

Studenten kan liknas vid en bitterljuv smärta som varken medicinska mirakel eller tekniska underverk rår på! Ja, ”Det gör ont när knoppar brister” som Karin Boye skrev på 30-talet. På samma sätt kan det också göra ont att kasta sig ut i det okända och ta farväl av klasskamrater för sista gången. Samtidigt som det är något bubblande över känslan att nästan spricka av förväntan. Så det är inte konstigt att elevernas leenden är svårtolkade de här sista dagarna som vi har dem kvar hos oss!

Ett fyrfaldigt lever för våra och alla Sörmlands studenter! De leve – hurra – hurra – hurra –hurra!

Mervi Junger Karlsson Skolbibliotekarie, Öknaskolans Naturbruksgymnasium

Läs mer om dessa ämnen

studenten