Bröllopssugen? På alla hjärtans dag kan man ta chansen att gifta sig på borgerlig drop-in-vigsel i Rådhuset. Foto:

Sugen på att gifta dig?

Personligt

Tretton stycken vigselförrättare kommer stå redo i givakt i Rådhuset på alla hjärtans dag. Då ordnar nämligen Nyköpings kommun med drop-in-vigsel för första gången sedan 2012.

Susanna Skatteboe är destinationskoordinator på turistbyrån och är projektledare för drop-in-vigslarna.

Hon var den som drog i gång det hela 2011.

– Det var inför det speciella datumet 2011-11-11 som vi kom på det här. Då var det totalt 36 par som vigdes. Det var väldigt roligt att göra på det sättet, det hade inte gjorts förut. Det var på Skansen då som man kunde komma på drop-in, vad jag vet, säger hon.

Det hela blev omskrivet och året därpå, inför 2012-12-12, som skulle vara den sista chansen på hundra år att gifta sig på ett sådant speciellt matchande datum, blev det ett ännu större och mer lyckat koncept.

– Då hade trettio par förbokat sin drop-in-vigsel, och ja, det låter kanske lite kul att man kan boka drop-in, men så var det. Och så dök det upp massa par på själva dagen. Totalt gifte sig närmare åttio par den dagen, säger Susanna.

Eftersom man väntade sig ett större tryck fixade man då två lokaler, och giftassugna par kunde gänga sig antingen i Rådhuset eller gamla tingshuset. Man samarbetade då också med Södermanlands Nyheter, som ordnade fotostudio på torget, och med en florist, som sålde buketter.

Sedan dess har inte kommunen ordnat med drop-in-vigslar, men nu är det alltså alla hjärtans dag som gäller. Att ordna ett stort bröllop är inte något som passar för alla. Drop-in-vigseln kommer vara gratis och passar perfekt om man vill knyta hymens band på ett enkelt, men stämningsfullt sätt, enligt Susanne Skatteboe.

– Vi har sett att allt fler väljer borgerlig vigsel, och då känns det kul och generöst av kommunen att bjuda på det här lite roliga och enkla alternativet. Sedan är det lite spännande också, för vi vet ju inte hur många som kommer. Det kanske inte blir någon, eller fem, eller femtio? Vi får se!

Drop-in-vigsel

Mellan 9-21 på alla hjärtans dag den 14 februari kommer det vara öppet i Rådhussalen för drop-in-vigsel.

Vigseln är gratis, och behöver inte förbokas. Om ni vill förboka, kan ni göra det hos Kommunservice på telefon 0155-24 80 00.

Det enda ni behöver ta med är legitimation och godkänd hindersprövning, som man fyller i hos Skatteverket. Det kan ta tid att få sitt intyg, så se till att ansöka om hinderprövning snarast om ni vill gifta er på alla hjärtans dag.