"Tage uppskattade det lilla – en smörgås bland vitsipporna"

MINNESORD

Tage Wallin, Nyköping, har gått bort i en ålder av 74 år.

Vår mycket uppskattade vän Tage Wallin har avlidit. Han drabbades för 20 år sedan av cancer men gav trots det aldrig upp livet och förmågan att uppleva och lära nytt.

Tage växte upp i Södertälje. Som enda barnet levde han i en trygg miljö tillsammans med sina föräldrar. Han berättade ofta om sin barndom där tillvaron nog var tämligen knapp, liksom hos de flesta av oss. En cykelfärd ut till Ulvsundet med bad, camping och fiske var en stor upplevelse.

Tage hade ett stort intresse för form och estetik, utbildade sig till ingenjör och blev sedan arkitekt. Han arbetade i många år på Fritz Voigts arkitektbyrå och startade sedan en egen arkitektverksamhet i Södertälje. Många hus, arbetsplatser och kyrkobyggnader har präglats av Tages sinne för färg och form, till exempel Scania och Katolska kyrkan i Södertälje.

Tage tyckte mycket om att resa och uppleva nya platser och kulturer. Att segla och besöka museum tillsammans med vänner, barn och barnbarn var något han uppskattade mycket. Barnbarnen hade en särskild plats i Tages liv, han talade ofta om dem med stolthet och kärlek.

Tage hade lätt att etablera kontakter och visade stort intresse och omtanke för människor han mötte.

Upplevelserna med Tage blev många, han var alltid nyfiken och engagerad och orkade trots sin sjukdom hålla sig uppdaterad på omvärlden. Han hade alltid en stark drivkraft att lära nytt, till exempel lärde han sig vid 70 års ålder att spela trummor, vilket var en dröm han förverkligade.

För 10 år sedan flyttade vi till Nyköping, strax följde Tage och hustrun Gudrun efter vilket var till stor glädje för oss. De skaffade sig en fin etagevåning nära slottet. Här trivdes Tage, han besökte bio, teater och var en ofta sedd gäst på biblioteket. En annan dag kanske han tog bussen och besökte kulturen i Stockholm. Han kunde också glädjas åt att utforska Sörmland på småvägar med kaffekorg och smörgås bland vitsippor vid dikeskanten.

Vår sista resa tillsammans gick till Karlstad, Lars Lerin och Ransäter. Efter det tog sjukdomen mer och mer överhand. Tage tog den sista tiden emot palliativ vård i hemmet, han uppskattade deras omtanke och kompetens och kände sig trygg i deras vård.

Ett stort tomrum har Tage lämnat, men han lever kvar i våra minnen. Vi kommer alltid att minnas alla glada skratt, hans humor och värme.

Vännerna Berndt och Kerstin Eriksson