Efter nästan två månader börjar Mikael Ringberger nu känna sig hemmastadd i rollen som SN:s nya nyhetschef. Foto:

Tajming förde Micke tillbaka till Nyköping

Folk omkring oss

En längtan tillbaka till barndomsstaden i kombination med en frestande jobbannons som nyhetschef på Södermanlands Nyheter blev avgörande för Mikael Ringberger. – Jag kunde inte motstå att söka, säger den forne mittfältaren som numera är "Micke" med personalen på SN.

Efter tolv år i hetluften på en av Sveriges största kvällstidningar hade funderingarna på att flytta hem till Nyköping funnits där ett tag. Framför allt var det kompisarna som lockade men även den lite lugnare lunken och den geografiska närhet som finns i småstäder. Så när Mikael Ringberger såg att SN sökte ny nyhetschef, tvekade han aldrig.

Nu har han varit på plats i snart två månader och börjar få koll på allt från var anteckningsblocken finns till hur olika rapporteringssystem funkar.

– Det har nästan varit den tuffaste utmaningen med att byta jobb. På Expressen var jag killen som hade koll på det mesta och den som folk frågade om allt möjligt. Nu är det i stället jag som fått fråga mig fram om allt, säger han.

Det var ingen självklarhet att Micke skulle bli journalist. Som liten grabb drömde han om att bli fotbollsspelare och han hade en lovande karriär som mittfältare i både IFK Nyköping och Bissarna.

– Jag var ganska teknisk, snabb och duktig med bollen, säger han.

Vid sidan av fotbollen jobbade Micke som brevbärare några år efter gymnasiet, tills han insåg att han måste bestämma sig för vad han egentligen ville syssla med när han blev stor. Gymnasiebetygen var medelmåttiga efter några skoltrötta år, men ett hyfsat högt resultat på högskoleprovet avgjorde yrkesvalet. Efter ett möte med en arbetsvägledare på Arbetsförmedlingen sökte han till Mittuniversitetet i Sundsvall och kom in. Tre år senare halkade Micke på det berömda bananskalet, rakt in i Bonnierägda Expressen.

På Expressen var jag killen som hade koll på det mesta

– Jag skulle ringa och gratta en kompis som fyllde år och samtidigt meddela att jag inte kunde komma på hans födelsedagsfest, när han i stället frågade om jag inte hade lust att jobba på Expressen över sommaren, berättar Micke. Och på den vägen blev det.

Under åren som webbredaktör på Expressens startsida har Mikael Ringberger arbetat med nyheter från hela världen, men han har även varit producent för olika livesändningar och webb-tv-sända nyheter. Som nyhetschef på en lokaltidning är det den nära journalistiken som ligger honom varmast om hjärtat.

– Grejen med lokal journalistik är att man är närmare folk när man skriver och rapporterar, samtidigt handlar mycket om pliktrapportering. Är det ett stort hål på Västra Kvarngatan eller en väg som är avstängd måste vi berätta om det. Ett motto som jag har med mig från Expressen är berättande som berör och jag tycker vi har haft en hel del bra grejer redan under den här perioden, säger Micke.

Funderar på att skaffa båt

Namn: Mikael Ringberger

Ålder: 38 år

Gör: Nyhetschef på SN sedan 1 mars.

Snabb-cv: Pluggat journalistik i Sundsvall i 3 år. Jobbat på Expressen i 11 år, bland annat som webbredaktör, bildproducent och med webb-tv-sändningar.

Bor: Född och uppvuxen i Nyköping, tillbaka i barndomstaden efter 12 år i Stockholm

Läser: Mest magasin och diverse nyhetssajter. Sommartid blir det oftast deckare och lite lättsammare läsning som Nick Hornby.

Favoritplats i trakten: Gamla Oxelösund. Vi hade båt där när jag var liten och min pappa växte upp där. Jag är lite sugen på att skaffa båt, jag tycker om att åka ut på sjön.

Kollar på: Komediserier och en hel del sport.

Förhållande till SN: Har läst SN sedan jag var liten. Då började jag alltid bakifrån med serier och Planket och bläddrade mig framåt. Fick tidningen med posten under min studietid i Sundsvall.

Sociala medier: Privat använder jag fortfarande Facebook mest, yrkesmässigt är det Twitter som gäller

Dold talang: Kan prata riktigt snabbt som kommentator i sportsändningar (tips är att kolla in handbollslivesändningen på SN-sporten i kväll, onsdag).

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

ExpressenSödermanlands NyheterSörmlandsMediaNyköping
Relaterat