Elliot Andersson har skrivit boken Bakom tomma ögon, som delvis utspelar sig i Nyköping. — Jag vill visa att det är möjligt: man måste inte vara vuxen eller ha gott om pengar för att lyckas, säger han, och uppmanar alla som sitter på bokdrömmar att göra slag av saken. Foto:

Elliot,16, debuterar som författare på eget förlag: "Känslan är obeskrivlig"

Personligt

Bakom tomma ögon är Elliot Anderssons första bok. För att ge ut den startade Elliot ett eget bokförlag, och för några veckor sedan kom boken från tryckeriet.

Boken Bakom tomma ögon handlar om 15-årige Jacob, och om Julia, som han träffar på väg till sin mormor i Värmland. Men det är inte en kärleksroman. Människor försvinner och ingen vet vart de tar vägen. Jacob och Julia dras in i en jakt, "en jakt där de själva är bytet", som författaren skriver.

Elliot Andersson själv har nyligen fyllt 16 år. Boken skrev han parallellt med skolarbetet, dels utanför skoltid, dels under skoltid.

– Jag lyckades rätt bra med att hinna med det jag skulle i skolan ändå, säger han.

Elliot började skriva noveller när han gick i sexan. Till en början var de inte längre än 10 sidor, men med tiden har de vuxit i omfattning.

– Jag gillade det här med historier, och jag gillade att läsa. Jag skriver sånt som jag själv skulle vilja läsa – jag tror att det finns andra som gillar samma saker som jag, säger han.

Bakom tomma ögon – knappt 300 sidor lång – är tredje versionen av mer eller mindre samma historia. Den blev han så nöjd med att han bestämde sig för att ge ut den som en bok.

Elliot har gjort en roll up om boken för att ta med på mässor och marknader. Foto:

Alltså startade han ett förlag och tog kontakt med ett tryckeri. Omslaget designade en kompis och han har fått hjälp med korrekturläsning av texten, det mesta annat har han gjort själv, med lite stöd av sina föräldrar eftersom han själv inte är tillräckligt gammal för at beställa saker på nätet.

– Jag har inte skickat texten till något etablerat förlag. De tar så lång tid på sig och risken att bli refuserad är stor. Det skulle bara försena mig, säger Elliot Andersson.

Dessutom, konstaterar han, behöver han nu bara sälja drygt 100 exemplar för att gå runt, de böcker som ges ut genom ett större förlag har han hört måste sälja minst 3 000 ex för att gå med vinst.

– Känslan av att ha en bok som man själv har gjort är obeskrivlig. Det var jättekul: "Yes, nu börjar vi här", säger han om hur det var när lådorna med de nytryckta böckerna levererades.

För att lyckas med försäljningen har Elliott gjort en hemsida, och också en roll up (en uppfällbar reklamskylt) som han kan ta med på mässor och marknader. Än har han inga inbokade, men tankarna finns där.

Det finns också tankar på fler böcker: om den här första går bra kan det hända att det blir en fortsättning på den. Eller så blir det något annat.

– Jag har en hel del tankekartor och idéer, säger han.

Fast just nu håller han sig ifrån skrivandet – hans handledare i skolan har "förbjudit" honom att skriva fler böcker innan betygen är satta.

– Jag kommer på så många andra bra idéer, inte bara böcker. Jag är lite rastlös så där. Jag tror att man ska lära sig nåt nytt varje dag, inte fastna i en tråkig tillvaro, säger han.

Elliot Andersson

Ålder: 16

Gör: Går i nian på Kunskapsskolan i Nyköping

Aktuell: Har skrivit och gett ut boken Bakom tomma ögon på egna förlaget Yonato Books

Framtiden: Ska läsa naturprogrammet på gymnasiet till hösten. Att arbeta som författare är ett av många alternativa framtidsscenarion.

Kuriosa: Elliot och två kompisar kallar sig tillsammans för Cykelgrabbarna. De har inte bara cyklat runt i närområdet utan förra sommaren tog de sig hela vägen till Göteborg. "Vi vill visa att det går att ta sig långa sträckor utan bil", säger Elliot. Många av de miljöbeskrivningar som finns i hans bok har han samlat på sig under cykelturerna.

Läs mer om dessa ämnen

KunskapsskolanLitteraturPersonligt