När hon ska beskriva sin sångröst säger Emelie att den är lätt, och att den fungerar bra vid lugna låtar. "Visor och sådant sjunger jag bra." Foto:

Uppmuntringsstipendiet en stor överraskning för Emelie Sandberg

Folk omkring oss

Att Emelie Sandberg blev överraskad när hon fått reda på att hon tilldelas kommunens uppmuntringsstipendium är en underdrift. "Det kom som en chock", säger hon med ett leende.

Varje år delar kommunen ut två uppmuntringsstipendier till unga lovande förmågor. I år fick Nyköpingstjejen Emelie Sandberg det ena.

– Det känns jättekul. Det var verkligen inget jag förväntat mig.

Hon vet faktiskt inte säkert vem som nominerat henne – men hon har en liten aning.

– Mamma är själv osäker och minns inte riktigt, men har sagt att hon kan ha skrivit in något i december någon gång, men mer vet jag inte. Det är lite av ett mysterium.

Till vardags pluggar Emelie estetprogrammet på Gripen. Hon har alltid tyckt mycket om att sjunga, men det är först under gymnasiet som hon utvecklat sången så pass att hon vågade sjunga solo.

– Innan gymnasiet hade jag egentligen inte sjungit, utom hemma liksom, inte i kör eller så.

Faktum är att det egentligen är dans hon känner är hennes grej.

– Dans har alltid varit det jag varit mest självsäker i. Jag har fått höra att jag är bra, och i högstadiet hade jag dans som estetisk profil.

På frågan om hon minns första gången hon uppträdde berättar Emelie om en konsert som musikläraren i Stigtomta ordnade med hennes klass i mellanstadiet

– Jag minns hur det kändes, att jag var nervös. Det var jag och två andra som uppträdde tillsammans då.

Det där med nervositeten höll i sig. Emelie har haft scenskräck, och när hon skulle framträda med sång under gymnasiet för första gången blev det för mycket.

– Jag vågade inte. Jag fick göra det vid nästa tillfälle i stället. Men scenskräcken har blivit bättre. Nu vågar jag stå på scenen ensam.

Det är den där utvecklingen som nämns i motiveringen till att Emelie får stipendiet. När estetprogrammet i vår sätter upp Shout – the mod musical, spelar hon Röd, en av huvudrollerna. Hon är också med och koreograferar musikalen.

– Där får jag använda både sången och dansen. Förhoppningsvis blir det bra.

Förutom äran får Emelie också en prispeng på 10 000 kronor.

Vad ska du göra för prispengarna?

– Jag har verkligen ingen aning! Det kommer nog komma till användning i framtiden, jag tar ju studenten i sommar. Men jag har inga planer för tillfället, har faktiskt ingen aning om vad jag ska göra efter studenten alls, säger Emelie, och funderar lite innan hon fortsätter:

– Såklart skulle det vara roligt att göra något estetiskt, inom sång, dans eller musik, men jag har inte funderat klart riktigt. Jag vet inte om jag vill fortsätta plugga direkt eller om jag vill vänta några år.

Emelie Sandberg

Ålder: 18 år.

Bor: Stigtomta, där hon är uppvuxen.

Gör: Studerar på Gripen, estetiska programmet med inriktning musik.

Familj: Mamma, pappa, lillasyster.

Intressen: "Jag lyssnar mycket på musik, och det är allt möjligt. Allt från k-pop, till åttiotalsmusik, till funk och R n B...det är verkligen blandat. Jag spelar lite piano, och så dansar jag, men det är mest för mig själv, hemma."

Kommunens stipendier

Kommunens uppmuntringsstipendier är avsedda att utgöra stöd till utveckling och vidareutbildning inom kulturella områden. I år delas det också ut till Love Rasmussen.

Emelie Sandberg får stipendiet med motiveringen:

Emelie tar i juni studenten från Estetiska programmet – Musik på Nyköpings gymnasium. Hon har utvecklats enormt inom sång och musik och älskar numera att stå på scen samt uppträda för publik. Hon uppmuntras härmed att fortsätta med kultur efter studenten.

Läs också

( 8 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingStigtomtaFolk omkring ossPersonligt
Relaterat