• Gunilla stortrivs på Finnviks gård men erkänner att det även finns en baksida. "Baksidan nuförtiden är att efterleva alla byråkratiska regelverk ." Foto:
  • Tack vare Gunillas föräldrar så införskaffades ett ardennersto 1964. En unik häst med avblekbar skimmel, den föds brun eller svart, men redan efter ett år blir den gråhårig. Foto:
  • Det är lätt att förstå att Gunilla Avrén trivs på Finnviks gård vid sjön Likstammen. Foto:
1/

"Utan djuren skulle jag sätta mig i skogen och dö"

Folk omkring oss
annons

Gunilla Avrén har bott hela sitt liv på Finnviks gård intilll Likstammen.

–Jag har aldrig haft behov av resor. Det kändes som att åka jorden runt när jag som liten flicka åkte några mil på grusvägarna till skolan i Gnesta!

Som åttaåring kunde Gunilla slänga sig upp på hästryggen för att rida genom skogen till kusinerna bortåt Ehrendahl till.

– Vänner bodde en bit bort, så djuren blev väldigt betydelsefulla i mitt liv. Som liten blev vår hund även en viktig lekkamrat, berättar Gunilla där vi sitter på verandan till det vackra trähuset som byggdes 1875.

Här har hon bott i hela sitt liv och dessförinnan hennes föräldrar. Morfar flyttade 1913 till Finviken som gården hette då. Jordbruket bestod av spannmål och skog.

– Vi sådde med hästar och harvade med traktorn. På vintern var vi i skogen och drog timmer. Det var ofta ett slitgöra. Som tonåring bar jag havresäckar på 60-70 kilo vilket säkert är förklaringen till varför mina höfter pajat .

Även om hon arbetat hemma på gården så har hon även varit ute och förvärvsarbetat, bland annat i Frejaskolan under tidigt 1980-tal.

– Trots att jag bara gått 7 år i skolan! Det är hur som helst trevligt med nya arbetskamrater.

Gunilla tog körkort i Västerljung 1964 – samma år som hennes föräldrar införskaffade ett ardennersto. En unik häst med avblekbar skimmel, den föds brun eller svart men redan efter ett år blir den gråhårig.

– Hästar och ridning är min stora passion. I dag är vi några få gårdar som sysslar med färgavel.

På frågan om semester och fritidsintressen så skrattar hon högt.

– Det förekommer inte. Jag är inte ens lockad av att resa bort, det kan andra göra. Över dagen går det bra men sedan vill jag ofta hem. Vi gifte oss 1977 och bröllopsresan gick till Helsingfors.

– Här på verandan kan vi njuta av lugnet när vi laddar om.

Samtidigt har hon varit kassör i hembygdsföreningen, visningar av kvarnen etc. Förr jagade hon, och har bland annat skjutit 18 grävlingar men även rådjur och älg.

– Dels var jakten nyttig eftersom det stod för maten. Det är viltkött vi själva ätit under åren. Nötköttet sålde vi ju.

Idag har hon det lite lugnare med tre mjölkkor, en kviga och en tjur. Hönsen står för frukostäggen på gården.

– Det känns bra att livet på Finnvik går vidare och att barnen tar över, dottern tar hand om stugorna, mellansonen har skogen och äldsta sonen tar över djuren. Även om de har andra jobb vid sidan av för att kunna försörja sig.

Gunilla Avrén

Familj: Maken Bengt samt vuxna barnen Torbjörn, Magnus och Madeleine.

Kuriosa: Det var under en dans på Hyltingö som hon träffade sin man från Stockholm.

Läs mer om dessa ämnen

GnestaLantbruk
annons

Mest delat denna vecka