Wilma Eliasson, i bakgrunden syns en Ulf Kristersson-wonderbaum som hon har i bilen. Foto:

Wilma Eliasson, 19 är Trosas yngsta politiker: "Jag gillar när det är ordning och reda"

TROSA

Genomsnittsåldern för en politiker i Sverige är 52,5 år. Wilma Eliasson (M) från Trosa är drygt 33 år yngre än genomsnittet. Efter årsskiftet blir hon ersättare i humanistiska nämnden men redan nu sitter hon i kommunfullmäktige.

– Det är kul med debatter, säger den 19-åriga politikern.

Wilma Eliasson är 19 år och är Trosas yngsta politiker, något som SVT Sörmland var först med att rapportera. Hon är medlem i Moderata ungdomsförbundet i Trosa (Muf Trosa), där är hon ledamot i styrelsen, hon sitter i kommunfullmäktige och efter nyår kommer hon att vara ersättare i humanistiska nämnden.

– Vi har alltid diskuterat sakfrågor hemma, sedan gillade jag partiledardebatterna på tv när jag var yngre. Det var där någonstans som mitt politiska intresse väcktes, säger Wilma.

Det är inte bara politik som står på veckoschemat för Wilma. Drygt tre timmar om dagen spenderar hon i stallet, sedan studerar hon företagsekonomi på Södertörns högskola i Flemingsberg, utöver det jobbar hon varannan helg på Ica Trossen.

– Jag behöver inte plugga jättemycket för att det ska fastna, det gör att man får tid över till annat som tur är, säger hon.

För två år sedan började Wilma att engagera sig politiskt och hon blev medlem i Moderaterna. Att det skulle bli just det partiet var självklart.

– Rent politiskt gillar jag tanken att det ska löna sig att arbeta, jag tror att man mår bra av att jobba och många i min närhet är höger, det blev bara Moderaterna. Jag har aldrig riktigt funderat på något annat alternativ utan det kändes rätt med en gång.

Foto:

Redan innan den unga politikern ens hade fått chansen att rösta i riksdagsvalet arbetade hon politiskt. Hon har varit ersättare i samhällsbyggnadsnämnden men efter årsskiftet blir det ett annat uppdrag, då kommer hon att sitta som ersättare i humanistiska nämnden, den nämnd i kommunen med störst budget.

– Jag ser fram emot det, det är frågor som jag har mer erfarenhet av, det ska bli kul. Det var Michael Swedberg (M) som frågade om jag ville bli ersättare i nämnden och jag svarade ja med en gång, säger Wilma.

Stallet ger Wilma lugn och ro, tid att bara vara och tänka. Foto:

När Wilma var tre år fick hon höra att hon borde bli statsminister, att bli Sveriges högste politiker är inget hon drivs av längre utan det är möjligheten att förändra och skapa ordning och reda, som driver henne. Exakt hur framtiden ser ut är svårt att svara på. Men om fyra år tror hon att hon bor kvar i Trosa och att Alliansen har fått förnyat förtroende.

– Jag ska ha pluggat klart, tagit min kandidatexamen i företagsekonomi. Klarar vi av att leverera det som står i vårt valmanifest så kommer det nog rulla på, så tror jag de närmsta fyra åren blir, även om det är svårt att veta, säger Wilma.

Möt Wilma Eliasson – Trosas yngsta politiker

Ålder: 19 år.

Familj: Mamma, pappa och storebror.

Bor: Vid Källvik.

Intressen: Hästen, politik och umgås med kompisar.

Gör: Studerar företagsekonomi och jobbar extra på Ica Trossen.

Favoritpolitiker och varför: Elisabeth Svantesson, ekonomipolitisk talesperson för Moderaterna. Jag tycker hon är häftig, hon är en väldigt skicklig talare, konkret och kan fånga ens uppmärksamhet.

Fyra snabba Ja eller nej

Euro: Nej.

Ishall: Först rink, sen kanske det blir en ishall.

Köttfrimåndag: Ja, jag försöker att ha en vegodag i veckan så.

Kameraövervakning på så kallade otrygga platser i Trosa: Ja.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

Trosa kommunModeraternaPolitikPolitiker
Relaterat