Såväl vänner som främlingar har visat sin uppskattning efter Eva Schmekels gåva. Foto:

73-åriga Eva Schmekel skänkte fem miljoner till sjukhusen: "Reaktionerna har gjort mig väldigt glad"

Sörmland

Tidigare i veckan skrev Eskilstuna-Kuriren om Eva Schmekel som skänker fem miljoner kronor till landstinget Sörmland. 

Många har imponerats av hennes givmildhet och nyheten om Eskilstunabon har spridits över hela landet. 

— Jag är glad över reaktionerna, men det viktigaste för mig är att pengarna kommer till nytta, säger hon.

Reaktionerna var många när nyheten om Eva Schmekel kom ut. Den 73-åriga Eskilstunabon blev allvarligt sjuk för ett och ett halvt år sedan och är i dag friskförklarad. Hon är väldigt nöjd med den vård hon fick och hon bestämde sig för att skänka fem miljoner kronor till landstinget Sörmland. Pengarna ska bidra till medicinsk forskning.

Nyheten har spridits över hela landet, och på Facebook har många uttryckt sin uppskattning över givmildheten.

När Eva Schmekel nås av nyheten om de fina kommentarerna under artikeln om henne blir hon glad.

— Vad kul att höra. Flera vänner och bekanta har hört av sig till mig efter att ha sett nyheten och det har varit väldigt trevligt. De spontana reaktionerna från vänner har gjort mig väldigt glad, säger hon.

Eva Schmekel har ännu inte hunnit se de kommentarer som främlingar har skrivit i kommentarsfältet under artikeln om henne. Men hon har ändå märkt av något ovanligt på sociala medier.

— Jag såg att jag har fått 25 nya vänförfrågningar på Facebook. Jag har inte tittat efter kommentarer men det är festligt att höra. Jag har förstått att många har sett nyheten, säger hon.

Men Eva Schmekel vill inte göra en stor sak av uppmärksamheten hon fått.

— Jag tycker inte det är så märkvärdigt. Det finns väldigt många människor som donerar till fonder med olika ändamål i den mån de kan och vill, både stora och små summor. Det finns ju också många volontärarbetare som delar med sig av sin tid. Det finns mycket givmildhet, säger Eva Schmekel.

Det viktigaste för henne nu är att pengarna kommer till nytta.

— Så småningom hoppas jag att de här pengarna ska hjälpa patienter. Jag hoppas att pengarna kan snabba på forskningen, eller att man kanske kan ta in forskare från andra håll. Jag vill att de här pengarna ska gynna Sörmland, säger hon.

De fem miljoner som Eva Schmekel har skänkt är en gåva och ska framför allt bidra till forskning inom landstingets forsknings- och utvecklingsenhet FoU.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Landstinget SörmlandEskilstunaSjukvårdVälgörenhet
Relaterat