Lokalt producerade grönsaker finns det gott om till årets Aptitrunda. Även vad gäller äpplen är förekomsten riklig - faktiskt är äpplena så många att musterierna inte hinner med. Foto:

Aptitrunda i värmens och torkans spår

Sörmland

Korna har fått för lite mat och musterierna översvämmas av äpplen. Konsekvenserna av den torra och varma sommaren sätter sina spår på helgens Aptitrunda.

Ösvreta gård utanför Stigtomta är en av många lokala matproducenter som till helgen slår upp sina dörrar för allmänheten. Familjejordbruket har deltagit i Aptitrundans sedan starten för åtta år sedan – men i år blir det sig inte riktigt likt.

Gårdens egna lokalt producerade mejeriprodukter finns helt enkelt inte till salu. Orsaken är värmen och torkan, berättar lantbrukare Anna Brodén.

– Fodret har inte räckt till för mejeriproduktion, utan korna måste få vila. Det känns naturligtvis tråkigt men så är det, säger hon.

Däremot kommer det att finnas fullt av andra lokalt producerade produkter i gårdsbutiken på Översta, som lokalt producerat kött och lokalt producerade grönsaker.

– Sedan har vi ett samarbete med Åsas smaker också. På lördagen ordnar vi till exempel en matvandring tillsammans. Det ser jag verkligen fram emot, säger Anna Brodén.

Tanken med aptitrundan är att allmänheten på plats ska få ta del av hur den lokala matproduktionen fungerar. Sedan premiären ägde rum har Aptitrundan växt – och i år är den större än någonsin.

– Totalt 60 olika matproducenter i länet medverkar. Förra året var det 52 och då var det mer än någonsin tidigare, berättar Rocco Gustafsson, projektledare.

Förra året besöktes Aptitrundan av totalt 35 000 människor. Vädret kommer så klart att inverka på om även besöksrekordets slås, bedömer Rocco Gustafsson.

– Men det finns förutsättningar. Fler producenter har nu ett program redan på lördagen och antalet producenter är som sagt totalt sett fler än någonsin.

När SN når Rocco Gustafsson på telefon är han just i full färd med att uppdatera informationen om Aptitrundan på evenemangets hemsida. Förr om åren har besökare kunnat lämna in äpplen till lokala musterier under Aptitrundan.

Så blir det inte i år. Äpplena är för många och musterierna för få.

– I år har musterierna verkligen översvämmats av äpplen. De kan inte bara öppna sina dörrar och låta hur många som helst komma dit med sina frukter.

Anna Brodén ser hur som helst fram emot helgens happening.

– Det är jätteroligt att vara en del av ett årligt återkommande evenemang, säger hon.

Lokala matproducenter

Totalt deltar 60 lokala matproducenter i årets Aptitrunda. 15 av dem återfinns i östra Sörmland:

GNESTA KOMMUN

Peterslunds Ekodling

Rocklösa gård

NYKÖPINGS KOMMUN

Vrena boutique

Vrena Grönt

Vilt i Vrena

Nystugan Ekogård

Annas Kök & Åsas Smaker

Nils Oscar Bryggeri (lördag 15/9)

Wreta Gestgiferi

Tomtekulla

Camelina of Sweden

Onsberga gård

Runnvikens pensionat

Nielsens Trädgårdsservice

TROSA KOMMUN

Bergs Gård Lantbruk