• Tack vare vinterutfodring av yrkesfiskare i Mälaren och Hjälmaren kan örnstammen hållas på en stabil nivå. Foto:
  • Lördagens örnräkning bjöd på strålande solsken. Foto:
  • Havsörnens mäktiga vingspann uppgår till två meter. Foto:
  • Tolv örnar rapporterades från gänget vid Hässelbyholms brygga. Foto:
  • Vid Hässelbyholms brygga på Fogdön samlades fågelskådare för att räkna örnar. Foto:
1/

Årlig örnräkning i strålande solsken

Sörmland

Vid den årliga örnräkningen under lördagen rapporterades fler havsörnar in än förra året.

– Det har varit optimala förhållanden, säger Sten Ullerstad, projektledare för örnräkningen som samordnas från fältstationen Rördrommen vid Sörfjärden.

Den svenska örnstammen är relativt stark och kan till och med uppvisa en stadig, om än liten, tillväxtkurva. Det visar de årliga örnräkningar som utförts av ornitologer sedan 2004.

Under lördagen var dags igen. Mellan klockan 10 och 12 på förmiddagen fanns fågelvänner utrustade med kikare utspridda på över 90 platser, från Lidingö i öster till Vättern i väster.

Vid Hässelbyholms brygga på Fogdön mellan Eskilstuna och Strängnäs stod ett 15-tal personer och njöt i solskenet samtidigt som de spejade efter örn.

– Hittills har vi sett tolv örnar, säger Ture Persson, välkänd ornitolog från Vansö.

Han har deltagit i samtliga örnräkningar som hållits under åren.

– Jag tröttnar aldrig på att se havsörn. De har ett sådant mäktigt vingslag, det är fantastiska fåglar helt enkelt.

Totalt registrerades 239 havsörnar under de två timmar räkningen pågick. Det är tio fler än förra året.

– Då tror jag faktiskt att det redovisade antalet ligger i underkant, säger Sten Ullerstad och konstaterar att förhållandena var i det närmaste perfekta för örnspaning.

Totalt uppskattar man att det finns cirka 800 havsörnar i Sverige. Vid Mälaren finns minst 55 par och vid Hjälmaren minst 20 par.

– De hot vi ser nu är att tillväxten kan begränsas på grund av brist på boträd. Havsörnen konkurrerar med fiskgjusen om boplatser och det moderna skogsbruket sparar inte tillräckligt många träd.

Intresset för fågelskådning har ökat i Sverige de senaste åren men enligt Sten Ullerstad har det inte lett till någon positiv effekt på medlemsantalet i de ornitologiska klubbarna.

– Vi ser fler och fler i det jag brukar kalla kryssarklubben, det vill säga människor som är på jakt efter att se så många arter som möjligt. Samtidigt har klubbarna rekryteringsproblem. Jag tror att det där hänger ihop med dagens individualistiska tänkesätt.

– Sen finns det undantag. I Strängnäs exempelvis har man betydligt fler medlemmar i sin klubb än i Eskilstuna, trots att kommunen är mycket mindre. Men där har man satsat jättemycket på utbildning. Entusiastiska ledare har lyckats fånga upp folks engagemang, vilket är väldigt roligt, säger Sten Ullerstad.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

FågelskådningMiljönatur
Relaterat