Marie Hillblom, Katrineholms-Kurirens chefredaktör, är glad över att åtal nu har väckts.

Åtal väckt för ofredande mot Marie Hillblom

Vingåker

Nu har åtal väckts för händelsen i Vingåker, där Katrineholms-Kurirens chefredaktör Marie Hillblom blev attackerad av en arg insändarskribent.

Det var i samband med att Katrineholms-Kurirens chefredaktör Marie Hillblom träffade läsare i Vingåker, som en man kom fram till henne och ville diskutera varför han inte fått sina insändare publicerade, som den händelse som nu har lett till åtal inträffade.

Diskussionen mellan Hillblom och den åtalade mannen ledde till att han, enligt åklagaren, slog chefredaktören i bröstet.

Marie Hillblom har beskrivit det som att han "boxade" henne i bröstet, men att hon inte fick ont av slaget. Händelsen rubriceras som ofredande i den stämningsansökan som åklagaren har lämnat in till Nyköpings tingsrätt.

Katrineholms-Kuriren har flera gånger tidigare berättat om det inträffade. Utredningen lades först ner, men återupptogs senare.

Jeanette Gustafsdotter, vd för branschorganisationen Tidningsutgivarna, välkomnar beslutet om åtal.

— Det gläder mig mycket att höra, säger hon.

Gustafsdotter framhåller allvaret i att journalister eller andra medarbetare i mediehus angrips i sin yrkesutövning. Trakasserier eller hot mot journalister kan syfta till att påverka tidningars publiceringar, och blir därmed i förlängningen ett hot mot yttrandefrihet och demokrati. Mot denna bakgrund är det särskilt positivt att rättsväsendet har tagit detta fall på allvar, menar Tidningsutgivarnas vd.

Marie Hillblom själv är också nöjd med att åtal nu har väckts.

— Jag ser positivt på att rättssamhället har tagit anmälan på allvar, och det visar också att man tar det fria ordet på allvar. Det kan aldrig vara okej att en ansvarig utgivare blir påhoppad när den gör sitt jobb, säger hon.

Den åtalade, en 68-årig man, förnekar brott. Han medger att han "duttade" Marie Hillblom i bröstet, men att detta var löst och att syftet bara var att få Marie Hillbloms uppmärksamhet.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms-KurirenNyköpings tingsrättVingåkerBrott
Relaterat