• Sabina Rosendal åkte till loppisen tillsammans med Peter Modin. Båda kommer från Eskilstuna, men Peter Modin har anknytning till bygden. De letar inte efter något särskilt, berättar de. Foto:
  • Många prylar fick nya ägare under lördagens loppis vid Blacksta skola – den sista i Vadsbro-Blackstas regi. Foto:
1/

Bildspel: Poppis loppis sätter punkt efter jubileum

Blacksta

Lördagens loppis vid gamla skolan var den sista, på det sätt som besökarna känner den. Nästa år ska en ny tradition skapas – en bakluckeloppis, med ambition om att bli störst i Sörmland.

Vadsbro-Blackstas scoutkår kommer inte att arrangera några fler loppisar vid Blacksta skola, på det sätt besökarna har vant sig vid under många år. Om det är 50 år eller 50 gånger som loppisen nu har genomförts ska vara osagt, därom finns det olika uppfattningar.

– Första gången var det ett enda bord. Nu har det vuxit och blivit så här stort, säger scoutföreningens vice ordförande Eva Gustavsson och blickar ut över den gamla skolgården.

  • Eva Gustavsson, vice ordförande i Vadsbo-Blacksta scoutkår, hälsar besökarna välkomna. Foto:
  • Barbro Andersson Sundberg från Västerås håller ögonen öppna efter fint porslin. Foto:
1/

Klockan är strax före 12 och försäljningen ska strax börja. Besökarna är redan här i hundratal, och antalet ökar stadigt. Borden är belamrade med saker som har skänkts till scouterna sedan loppisen i fjol.

Under året har porslin, möbler, elektronik, textilier och mycket annat har förvarats i ett magasin i närheten. Att magasinet bytt ägare är en av anledningarna till beslutet om att årets loppis är den sista.

– Vi är 15 aktiva ledare som lägger omkring 2 000 timmar på arbetet med loppisen. Den tiden vill vi hellre lägga på scoutverksamheten, säger Niklas Läth, ordförande.

  • Scouternas ordförande Niklas Läth tillsammans med sonen Måns Sjöberg Läth, 10 år. Foto:
  • Eva Gustavsson, vice ordförande i Vadsbo-Blacksta scoutkår, tillsammans med barnbarnet Emma Karlgren, 6 år. Foto:
1/

Nästa år blir det scoutmarknad med bakluckeloppis i stället. På så sätt slipper scouterna hantera alla prylar som säljs. Ambitionen är att denna loppis ska bli den största av sitt slag i Sörmland. Förhoppningen är att en avgift från privatpersoner som vill kränga grejer från sina bilar ska ge scouterna minst lika mycket i intäkter som loppisen har gjort.

– Den intäkten har betytt allt, egentligen. Omsättningen ligger på omkring 150 000 kronor varje år, sedan har vi ju vissa kostnader för exempelvis bajamajor och matinköp. Men det blir ett stort plus som gör att vi slipper sälja bingolotter eller andra saker för att få in pengar, säger Nikas Läth.

  • Många prylar fick nya ägare under lördagens loppis vid Blacksta skola – den sista i Vadsbro-Blackstas regi. Foto:
  • Scouternas ordförande Niklas Läth hälsade alla välkomna, strax därefter ljöd startsignalen för kommersen. Foto:
1/

När startsignalen för kommersen gick på lördagen, var det många föremål som snabbt fick nya ägare. Det var trångt kring borden, framför allt de med porslin, glas och andra husgeråd.

– Jag tror inte det är lika lätt att göra ett riktigt fynd nu, som det har varit tidigare. Nu är det så lätt att ta reda på vad saker är värda. I stället för att hoppas på att hitta något värdefullt för lågt pris tycker jag att man ska leta efter gamla saker med charm. Något man gillar helt enkelt, säger Sabina Rosendal, som åkt till Blacksta från Eskilstuna.

Loppisen lockade också än mer långväga besökare. Barbro Andersson Sundberg har rest från Västerås, i hopp om att åka hem med något nygammalt till porslinssamlingen.

– Mitt bästa loppisfynd gjorde jag på en loppis i Västerås. Då hittade jag en vas ur serien Paprika från Uppsala Ekeby. Jag har en stor golvvas i samma serie, det här var en lite mindre modell. Jag fick betala 120 kronor för den. 120 kronor! Hade jag ropat in den på auktion så hade jag nog fått lägga på en nolla, minst.

Läs mer om dessa ämnen

FlenHandel