Foto:

Drunkningstillbud på Tropicarium i Kolmården – aktivitet tillfälligt stängd

KOLMÅRDEN

I lördags drabbades en man, hockeyspelaren Philip Ählman, av ett drunkningstillbud på Tropicarium i Kolmården. Ählman fridök i en bur i akvariet när olyckan var framme: Plötsligt andades 25-åringen in vatten och sjönk, uppger nt.se. Tropicariet har tillfälligt stängt möjligheten att fridyka i haj-akvariet.

Det var vid ett så kallat fridyk, där deltagarna håller andan, dyker ner i en bur utan lock och hämtar upp golfbollar som ligger på botten, som det hela inträffade. Philip Ählman, hockeyspelare som tidigare spelat i Norrköpingslaget Vita Hästen, hade fått upplevelsen i 25-årspresent.

Vid ett av dyken kom spelaren plötsligt inte upp på egen hand. I stället sjönk han till botten.

Hans anhöriga, som tittade på när Ählman hämtade golfbollar på botten, fick bevittna hur hockeyspelaren hämtades upp från akvariet av personal, skriver nt.se.

Pappa Håkan Ählman berättar om den otäcka upplevelsen:

– Han var blå i ansiktet när han kom upp. Han var medvetslös, men hade puls. Vi försökte värma honom och masserade så att vattnet som han svalt skulle komma upp. Till sist hostade han upp vattnet själv och kunde öppna ögonen. Som tur var fanns det en läkare på besök där samtidigt. Och personal från räddningstjänsten i Kolmården var snabbt på plats, säger Håkan Ählman till nt.se.

Philip Ählman fick vård på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och tackade sedan via sms:

– Jag vill tacka alla inblandade för att det gick så pass fort att få upp mig och väcka mig. Det som är jobbigast nu är väl psykiskt, att min envishet/vinnarskalle satte alla andra i den här situationen, skrev han till tidningen.

Norrköpings tidningar rapporterade i sammanhanget om att tropicariets fridyk tillfälligt hade stängts av. När SN kontrollerar uppgiften med personal på Tropicarium visar det sig att aktiviteten fortfarande är satt på paus, men att den beräknas öppna igen när högsäsongen drar i gång.

SN har inte lyckats nå ansvariga på Tropicarium.

Läs mer om dessa ämnen

Kolmårdenolycka