• Eskilstuna kommun övervägde att ställa in studentfirandet efter hot om ett dåd under skolavslutningarna. I stället omhändertogs en elev som misstänks ha legat bakom hoten.
  • Socialchefen i Eskilstuna Mehmed Hasanbegovic berättar att eleven som misstänks ha hotat studentfirandet nu är omhändertagen. Foto:
  • Åsa Lundkvist, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen: "Vi var beredda att ställa in skolavslutningarna om misstankarna kvarstod." Foto:
1/

Utredning mot 19-åring som misstänktes för terrorplaner nedlagd

Sörmland
annons

Eskilstuna kommun övervägde att ställa in skolavslutningen för alla gymnasieskolor i lördags efter misstankar om att en 19-årig elev på en skola ska ha hotat med en attack mot firandet. Polisen rubricerade först ärendet som stämpling till terroristbrott. Under fredagseftermiddagen meddelade åklagaren att misstankarna mot 19-åringen nu är avskrivna.

– Vi tog in den här personen till förhör och genomförde en husrannsakan. Åklagaren bedömde att det inte fanns förutsättningar att anhålla honom och i samråd med socialtjänsten beslutades det då att han skulle omhändertas enligt LVU, säger polisens presstalesman Tommy Thorngren.

Det var skolan som kontaktade polisen och i mitten av förra veckan som 19-åringen akutplacerades på ett LVU-hem.

Eskilstuna kommun övervägde att ställa in samtliga skolavslutningar under lördagen i hela Eskilstuna.

Enligt socialförvaltningens chef Mehmed Hasanbegovic bedömde socialtjänsten att 19-åringen kunde skada sig själv.

– Vi bedömer att det är en person som inte mår så bra, säger Mehmed Hasanbegovic.

Dem ursprungliga brottsrubriceringen löd stämpling till terroristbrott. Men de misstankarna är avskrivna och förundersökningen är nedlagd, uppger åklagare Anna Asklöf.

– Jag vill inte gå in på vad som sagts i förhören. Men misstankarna kvarstår inte och förundersökningen är nedlagd, säger hon.

19-åringen är känd av polisen sedan tidigare, men inte för någon grövre brottslighet.

– Vi måste se sådana här anmälningar utifrån ett värsta tänkbara-scenario. Men vi har också talat med Säpo och polisens Nationella operativa avdelning. De bedömde båda att detta kan handläggas lokalt och det ger väl kanske en fingervisning om att det här inte behöver sluta som ett terroristbrott, sa Tommy Thorngren tidigare till Eskilstuna-Kuriren.

– Det fanns uppgifter om att den här personen planerade brott med våldsinslag, säger Tommy Thorngren.

Utredningen har skötts av Sörmlandspolisens avdelning för grova brott.

Åsa Lundkvist är förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna kommun.

– Vi har jobbat i nära samarbete med polisen och socialen i Eskilstuna sedan det första informationsflödet och tänkt genom vad som kan hända och hur vi ska agera. Vi var beredda att ställa in skolavslutningarna om misstankarna kvarstod. I samband med att polisen avblåste hotbilden så fick vi ha det studentfirandet som våra ungdomar behöver ha när de går ut gymnasiet, säger Åsa Lundkvist.

Enligt Åsa Lundkvist var det en person som hört av sig till skolan efter att personen hört eleven uttala sig på ett hotfullt sätt.

– Då bedömde skolledningen att det var så pass allvarligt att de kontaktade polisen och på så sätt rullade det igång, säger Åsa Lundkvist.

Enligt Åsa Lundkvist var polisens rekommendation att vara beredda på att ställa in studentfirandet.

Är det här överspelat för er del nu?

– Ja, det är det. Skolavslutningarna har varit. Eleverna och personal har fått sommarlov och våra skolor är mer eller mindre stängda nu, säger Åsa Lundkvist.

Läs mer om dessa ämnen

Krimstudent studenten
annons

Mest delat denna vecka