Ur gårdagens SN.

Facken ligger lågt om överbeläggningarna

SÖRMLAND

Antalet överbeläggningar på länets sjukhus är åter flest i landet. – Arbetsmiljön är definitivt inte bra, säger Pia Gustafsson, huvudskyddsombud på landstinget för Kommunal. Men vare sig Kommunal eller Vårdförbundet har i dag några tankar på att kontakta Arbetsmiljöverket.

– Inte just i detta ögonblick, men det är nära till hands att vi agerar på något sätt, säger Marie Stenbäck, vice ordförande i Vårdförbundet Sörmland.

I tisdagens tidning, 22 september, berättade vi om att överbeläggningar av patienter på sjukhusen åter är flest i landet efter en nedgång under våren. Överbeläggningar påverkar patienterna, som placeras i hisshallar och duschutrymmen.

Men överbeläggningarna påverkar även personalens arbetsmiljö. Fler patienter betyder att personalen måste hinna med mer.

På andra sjukhus i landet har Arbetsmiljöverket kopplats in och hotat landsting med vite för att vidta åtgärder kring många överbeläggningar på avdelningar, som påverkar arbetsmiljön.

Oppositionslandstingsrådet Magnus Leivik (M) undrar om inte landstinget Sörmlands situation vore ett ärende för Arbetsmiljöverket.

– Vi kan inte ha höga överbeläggningar hur länge som helst, säger Lena Lindh, som av Vårdförbundets valberedning är föreslagen till ny ordförande i Sörmland.

– Någonstans finns en gräns, säger Marie Stenbäck, som säger att det är fritt för alla förtroendevalda att agera.

I maj i fjol skrev huvudskyddsombuden till landstingsledningen om att åtgärder måste vidtas för den pressade arbetssituationen på sjukhusen. Men resultatet av de åtgärderna har inte resulterat i så mycket, enligt Marie Stenbäck.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

KommunalLandstinget SörmlandKullbergska sjukhusetMälarsjukhusetNyköpings lasarettArbetsmiljö
Relaterat