Foto:

Förbud mot att vattna påverkar Kolmårdens djurpark

Kolmården
annons

Om några dagar blir det bevattningsförbud i Kolmårdentrakten, skriver Folkbladet. Det påverkar traktens stora dragplåster. Men en redan existerande reservlösning gör att djurparkens ledning kan vara lugn även i fortsättningen.

Att grundvattennivåerna är extra låga är ingen nyhet. Den här sommaren kan komma att bjuda på den allvarligaste vattenbristen på 100 år och bevattningsförbud ligger i luften på flera håll.

I Kolmården, Krokek och Strömsfors, som inte ligger långt från Nyköpings södra kommungräns, införs nu bevattningsförbud. Förbudet börjar gälla på måndag, den 12 juni, och tas till som förebyggande åtgärd om trenden med för lite nederbörd fortsätter.

Den största aktören som berörs är odiskutabelt Kolmårdens djurpark. Där finns ett stort vattenbehov.

– Vi har haft en dialog med djurparken och de är inte bekymrade, säger Michael Botvidsson, affärsområdeschef VA på Norrköping vatten och Avfall, till Folkbladet och fortsätter:

– De har enligt en vattendom rätt att ta orenat vatten från en närliggande sjö och har inte utnyttjat det fullt ut, så de ser det här som ett tillfälle att lägga om mot detta. De betalar ju kubikmeterpris hos oss så det blir ju en besparing.

Läs mer om dessa ämnen

KolmårdenMiljö
annons

Mest delat denna vecka