Fyra personer från Nyköping, Oxelösund och Trosa kan väljas in i riksdagen i höstens val: Lotta Johnsson Fornarve (V), Sofia Amloh (S), Martina Johansson (C) och Erik Bengtzboe (M).

Fyra sörmlänningar som tar sikte mot riksdagen

SÖRMLAND

Två veteraner och två nykomlingar. Fyra politiker från lika många partier i SN-kommunerna hoppas ta plats i riksdagen efter valet.

Martina Johansson (C) och Sofia Amloh (S) kandiderar till riksdagen för första gången.

– Det känns otroligt spännande, samtidigt känns det lite skrämmande, säger Martina Johansson, förstanamn på Centerpartiets lista.

De senaste fyra åren har C inte haft något mandat från Sörmland, men opinionen ser god ut för partiet och om siffrorna står sig får Sörmlandscentern skicka en ledamot till riksdagen. Martina Johansson vill gärna jobba med frågor om arbetsmarknad och människovärdet.

– Att minska utanförskapet som jag tror är orsak till oro och rädsla. Något som jag tror leder till hot och hat, det blir en ond spiral. Vi har alltför lite diskussioner om hur vi ska göra för att minska utanförskapet.

Västerljungsbon Martina Johansson (C) vill jobba med frågor om arbetsmarknad och människovärde. Foto:

Martina Johansson

Förstanamn på Centerpartiets riksdagslista i Sörmland. Har möjlighet att få plats i riksdagen om Centerpartiet gör ett bättre val än 2014.

Är 43 år och bor i Västerljung i Trosa kommun. Har jobbat som verksamhetschef i äldreomsorgen, men ägnar sig sedan 2015 åt politiken på heltid.

Brinner för frågor om människovärde och arbetsmarknad.

Sofia Amloh är också förväntansfull. Men för att hon ska komma in krävs att Socialdemokraterna inte tappar för mycket.

– Viss marginal neråt finns, men inte så mycket. Det är lite berg- och dalbana nu. Oavsett valresultatet tror jag att det kommer att vara osäkert efter valdagen. Jag tror vi har en rörig höst framför oss.

Om hon kniper en plats vill hon jobba med frågor om arbetsmarknad och jämställdhet, men är beredd att ta itu med de frågor hon blir ombedd att arbeta med.

– Vi behöver minska klassklyftorna och göra så att det inte blir ett större och större gap. Det är flera områden som är viktiga för detta och det är jag beredd att ta mig an.

Nyköpingsbon Sofia Amloh (S) vill jobba för ökad jämställdhet och med arbetsmarknadsfrågor. Foto:

Sofia Amloh

Fjärdenamn på Socialdemokraternas riksdagslista i Sörmland. Kommer in i riksdagen om S håller sig på samma nivå som i förra valet.

Bor i Nyköping, är 32 år och jobbar på SSAB samt är aktiv i IF Metall.

Brinner för frågor om jämställdhet och arbetsmarknad.

Två som ser fram emot fortsatt riksdagsarbete är Erik Bengtzboe (M) och Lotta Johnsson Fornarve (V).

– De första fyra åren är lite av en inkörsperiod. Det är först nu jag känner mig lite varm i kläderna, säger Lotta Johnsson Fornarve.

I dag är hon ledamot i försvarsutskottet, suppleant i utrikesutskottet, utbildningsutskottet och Europarådets svenska delegation samt sitter i försvarsberedningen. Hon vill fortsätta driva frågor om jämställdhet och minskade ekonomiska klyftor.

– När det gäller de försvarspolitiska frågorna är det viktigaste att hålla Sverige utanför Nato och att vi stärker vår militära alliansfrihet för fred och nedrustning. Vi jobbar även för att Sverige ska skriva på FN:s konvention om ett kärnvapenförbud. Samtidigt vill vi stoppa all vapenexport till diktaturer.

Oxelösundaren Lotta Johnsson Fornarve (V) tänker jobba för att Sverige ska skriva på FN:s konvention om kärnvapenförbud "med en gång" om hon väljs in i riksdagen igen. Foto:

Lotta Johnsson Fornarve

Etta på Vänsterpartiets riksdagslista i Sörmlands och har god chans att komma in i riksdagen i ännu en mandatperiod.

Är 62 år och bor i Oxelösund, har jobbat som förskolelärare och SFI-lärare.

Brinner för frågor om jämställdhet och minskade ekonomiska klyftor.

Erik Bengtzboe har under sin första mandatperiod i riksdagen motionerat mycket om frågor som rör infrastruktur och skola.

– Jag har skrivit motioner som handlar om hur vi förstärker infrastrukturen i Sörmland, hur vi ser till att vi får en byggstart av Ostlänken och stärker upp vägnätet.

Han sitter som ledamot i utbildningsutskottet och har också drivit frågan om mer undervisningstid i matematik och svenska och han vill jobba för en mer likvärdig skola.

– För att få det måste staten gå in och ta ett större ansvar. Det finns olika problem och förutsättningar i exempelvis Nyköping och Vingåker och det är inte acceptabelt att det finns skolor som inte lever upp till kunskapskraven.

Nyköpingsbon Erik Bengtzboe (M) vill jobba för bättre infrastruktur och mer likvärdig skola. Foto:

Erik Bengtzboe

Tredje namn på Moderaternas Sörmlandslista. Kan sitta ännu en mandatperiod om Moderaterna håller sig kvar på samma nivå som i förra valet. Skulle inte tacka nej till en ministerpost.

Är 31 år, bor i Nyköping. Var ordförande i Moderata ungdomsförbundet 2010-2014.

Brinner för frågor om infrastruktur och skola.

Den som får en stol i riksdagshuset kan vänta sig intensiva dagar.

– Jag kommer att behöva jobba hårt och läsa in mig på många frågor. Jag kommer att vara ny på jobbet med allt det innebär, säger Sofia Amloh.

Martina Johansson är också beredd på hårt jobb.

– Det blir mycket arbete. Men också otroligt spännande att trycka på de där knapparna och votera, att få vara med och påverka. Jag börjar inse hur otroligt stort och spännande det här är.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

RiksdagenErik BengtzboeLotta Johnsson Fornarve (V)Sofia Amloh (S)NyköpingOxelösundTrosaPolitikVal 2018
Relaterat