Här är de vanligaste bedrägerierna i Sörmland

Sörmland

Skydda dina lösenord ordentligt när du handlar på nätet. Bedrägeribrottsligheten ligger på höga nivåer och i Sörmland blir inköp med andras stulna kontouppgifter allt vanligare.

— En mycket stor andel av de anmälningar vi får handlar om att någon handlat med någon annans kontonummer, säger bedrägeriutredaren Kenneth Wiklund vid Sörmlandspolisen.

Köparen sitter vid sid dator, knappar in kortuppgifterna och väljer spara på säljsajtens hemsida. Praktiskt för den som handlar ofta och vill slippa fylla i sina uppgifter varje gång.

Men det är också så tjuvarna får tag i kortuppgifter.

Läs mer: Så skyddar du dig mot internetbedrägerier

Brottet kallas för CNP på polisspråk. Förkortningen står för Card not present, och enligt polisens nationella bedrägericenter blir många av med sina kontouppgifter för att tjuvarna hackat sig in på deras inloggning på säljsidan.

— Det blir helt klart vanligare. Tittar man på sånt som var vanligare förr men minskat så är det folk som blir lurade av falska annonser på Blocket och Tradera. Det förekommer fortfarande men inte i samma utsträckning, säger Kenneth Wiklund.

Läs mer: Bluffmakare använde Ikea som lockbete – Lena drabbades

Bedrägeribrottsligheten pendlar hela tiden upp och ner. I riket ligger över det som var genomsnittet under första halvan av 2010-talet, även om den sjunkit sex procentsteg sedan förra året.

Det förekommer också lokala variationer och vissa typer av brott ökar fastän kurvorna pekar neråt som helhet.

I polisregion Öst, där Sörmland ingår, de ovan nämnda datorbedrägerierna och liknande brott på internet vanligast.

Enligt de senaste månadernas statistik ser klassiska bedrägeribrott som stöld av pinkoder eller bluffannonser ut att kunna öka lokalt igen. Även brott riktade mot äldre är vanliga.

Läs mer: 81-årig kvinna från Nyköping utsatt för bedragare

Pinkodsstölderna sker vanligen genom att någon tittar över axeln på sitt offer vid en uttagsautomat för att sedan stjäla plastkortet. Det vill säga raka motsatsen till CNP-brotten, där brottsoffret inte förstår att hen förlorat sina kortuppgifter förrän räkningen kommer.

En tredje brottskategori som fortfarande förblivit vanligt förekommande i Sörmland – och som privatpersoner sällan ser – är bidragsbrotten, säger Kenneth Wiklund.

— Ungefär en femtedel av de anmälningar vi får in lokalt gäller bidragsbrott där man försökt lura till sig pengar från socialtjänst, försäkringskassa eller a-kassa utan att ha rätt till det.

Bedrägeribrotten i siffror

2016 ökade bedrägeribrottsligheten totalt elva procent. Årets siffra ligger hittills 3 procent lägre.

Datorbedrägerierna ökade med 39 procent under 2016. Årets siffra ligger ännu tre procent lägre. De senaste fem åren har databedrägerierna ökat med 300 procent.

Kontokortsbedrägerierna ökade med drygt 15 procent under

2016. Mest på grund av CNP-brotten. Årets siffra ligger åtta procent lägre.

Bedrägerier mot äldre ökade med 28 procent 2016. Årets siffra ligger ytterligare fem procent högre.

Källa: Nationellt bedrägericenter

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

SörmlandBedrägeriInternetpolis
Relaterat

Mest delat denna vecka