Många små barn som är ovana vid trafiken rör sig på gatorna när skolan börjar i veckan. Foto:

Hastighetskontroller på många håll i veckan

SÖRMLAND

I samband med skolstarten håller polisen extra hastighetskontroller i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta. – Det är många ovana barn ute nu, säger Stefan Tranemyr vid trafikpolisen.

Hela första skolveckan har polisen så kallad hastighetsvecka och kommer att kontrollera bilarnas hastigheter på 30–, 40– och 50–sträckor i tätorterna.

– Vi kommer att stå i anslutning till skolor och på andra håll i stan, även där barnen kliver på och av bussar, säger Stefan Tranemyr.

Polisen står på olika ställen i hela området i östra delarna av länet; Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta.

– Det är väldigt mycket barn i rörelse. Många barn som börjar i förskoleklass är inte så vana vid att vara i trafiken och det är viktigt att alla som kör bil tänker på det.

Stefan Tranemyr påminner också om att det i många bostadsområden finns höga häckar som gör det extra svårt att se små barn.

En kritisk tidpunkt är på morgonen mellan kvart i åtta och halv nio då barnen är på väg till skolan samtidigt som många vuxna kan ha bråttom till jobbet.

– Just vid den här tiden är det mycket folk i rörelse. Även på eftermiddagen när barnen ska hem från skolan. Vi är måna om att det inte ska hända några olyckor, säger Stefan Tranemyr.

Så här såg det ut för några år sedan, en morgon vid Östra skolan i Nyköping. Foto:

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaNyköpingOxelösundTrosaTrafikpolis
Relaterat