• Badrummet som mer är som en spa-avdelning. Foto:
 • Spotlights i väggar och tak ska vara infällda för att inte blända – en viktig detalj tycker Helena. Foto:
 • Taklampan Collage 600, kommer från Louis Poulsen och sprider allmänbelysning i det stora tv-rummet. Foto:
 • I matsalen hänger jaktrofeér från kronhjort, dovhjort, älg och rådjur. Och i rummet intill även från vildsvin. Foto:
 • Taklampan i spa-rummet heter Riddle Troll och ger en spännande ljusbild genom håligheterna. Foto:
 • Ananaslampan har ett gyllene ljus tack vare en guldfärgad insida på lampskärmen. Foto:
 • Lampan Captain från by Rydéns har faktiskt ingen speciell funktion mer än att den i sig är en snygg inredningsdetalj. Foto:
 • Ktribe golvlampa från Flos med avställningshyllor. Bra att ha vid soffan i tv-rummet. Foto:
 • Taklampan Collage 600, kommer från Louis Poulsen och sprider allmänbelysning i det stora tv-rummet. Foto:
 • Kristallkronan är arvegods och i bakgrunden hänger en jakttrofé från en älg. Foto:
 • När Helena gör alla skisser på dator för att visa hur ljussättningen kommer att se ut. Det här är gamla rådhuset i Norrtälje. Foto:
 • Lampan ovanför köksbordet är av massivt kristallglas, heter Galileo och kommer från Lumina. Foto: Privat
1/

Helena har lysande idéer men inget får blända

Sörmland

Rätt ljus kan göra stor skillnad i ett rum. Det säger ljusspecialisten Helena Åkerberg som bor i Sparreholm. Hemma hos henne är lamporna inte bara snygga och ger ett bra ljus. Alla har dessutom en uppgift – att sätta fokus på något speciellt.

Vi tar oss fram på en slingrig, isig och smal väg som bär långt in i det sörmländska landskapet. Vägen tar slut i Gnesund som ligger med vacker utsikt mot Båven.

En inhägnad hund talar om att obekanta har anlänt till gården och bakom ytterdörren hör vi ännu fler skall.

– Ni är väl i inte rädda för hundar eller är allergiska, frågar Helena när hon möter oss i entrén.

Men varken jag eller fotograf Mikael Andersson har några sådana problem utan hälsar gärna på två glada labradorer. Bakom en annan dörr, med skylten "Hundrum", hörs fler jyckar som gärna vill vara med oss.

– Det är våra drevar, de är fortfarande valpar och rätt jobbiga, så de får vara därinne när ni är här. Vi har sex hundar och använder de flesta för jakt.

Helena, maken Thomas och dottern Amanda bor i ett hus från 1910. Byggstilen liknar en mindre herrgård och ligger på toppen av en kulle.

Familjen Andersson Åkerberg bor i Gnesund, Sparreholm, i ett hus som byggdes 1910. P Foto:

Runtom huset finns flera byggnader som hör till gården och nedanför är sjön – även om vi på grund av snön inte kan skilja på vad som är äng och vad som är sjö.

– När vi flyttade in fanns det två lägenheter, en på nedervåningen och en däruppe. Vi renoverade och ville få husets rum mer som det en gång i tiden såg ut, men ändå inte exakt som det var 1910, utan lagom modernt för att det skulle passa vår familj.

Hallen och trappen till övervåningen är exempel på hur delar av huset byggts om. Den pampiga trappen har fått sin ursprungliga plats i hallen och i en böjd form leder den upp till övervåningen.

Trappen till övervåningen är tillbaka till sin ursprungliga plats i hallen men designen är modern, liksom belysning på vartannat trappsteg. Foto:

Vid vartannat steg finns en detalj som inte var aktuell 1910 – infällda spotlights som visar trappstegen i mörkret. Och att de bara finns vid vartannat steg har en förklaring:

– Om det skulle lysa på varje steg skulle man inte kunna se höjdskillnaden mellan stegen och trappen skulle bli som en rutschkana. Det är också viktigt att man inte blir bländad av ljuskällan när man går, därför är den indragen i väggen och ljuset riktat mot golvet, förklarar Helena.

På nedervåningen finns matsal, kök och två kontor. I köket har skåpen fått en olivgrön färg och nya handtag.

När köket renoverades valde Helena och Thomas att sätta upp en tapet och glasskiva i stället för kakel vid köksbänken. Dessutom lät man den gamla murstensstocken vara synlig vid spisen. Foto: Privat

I stället för vanligt kakel vid köksbänken finns en tapet med glas och vid spisen är den gamla murstensstocken synlig.

Övervåningen är familjens privata avdelning med tv-rum, två sovrum och ett stort spa-rum med bastu, badkar, dusch och toalett.

Det som var ett kök på övervåningen byggdes om till ett stort spa med grönblåskimrande plattor av granitkeramik. Här blev det många diskussioner med kakelmästare och elektriker innan de förstod Helenas alla idéer. Foto:

Här fick Helena stora möjligheter att använda sina kunskaper och inreda med ljus utan att ta hänsyn till husets ålder.

– Här låg det gamla köket så det fanns både el, vatten och avlopp. Badrummet blev det första som vi gjorde i ordning och det första som också blev klart. Eftersom resten av huset var en byggarbetsplats brukade vi mysa här inne i badrummet på fredagskvällarna med att ha picknick på golvet.

Han blev nog rätt trött på mina idéer, men för mig var det viktigt att släpljuset från spottarna kom på kaklet och inte på fogarna.

Hela badrummet har grönblåskimrande plattor i granitkeramik, förutom vid duschen där kaklet är glaskeramik. Det krävdes många diskussioner innan kakelmästaren och Helena förstod varandra.

– Han blev nog rätt trött på mina idéer, men för mig var det viktigt att släpljuset från spottarna kom på kaklet och inte på fogarna. Takspottarna sitter nära väggen med indragna ljuskällor så att bara ljuseffekten syns på kaklet. Det absolut viktigaste med spotlights är att man inte blir bländad.

Även hur golvplattorna skulle ligga innebar en del övertalning av kakelmästaren.

– Jag ville att han skulle utgå från mitten av rummet, där badkaret skulle stå, för att rummet inte skulle kännas skevt. Han var lite motsträvig, men gjorde som jag bad om och det blev bra.

Helena är elektriker i grunden och jobbade i många år som anställd elkonsult innan hon 2001 tog steget och startade eget. Kunderna är allt från privatpersoner som vill ha hjälp med bra belysning i nybyggda villor till företag som ställer stora krav. Friends arena som stod klart 2012 är det hittills största jobbet som Helena gjort.

– Ja, det är mitt paradnummer och var riktigt kul att göra. När det gäller privatvillor kommer kunderna ofta för sent när allt redan är på plats. Egentligen bör man planera ljuset samtidigt som man ansöker om bygglov. Många kunder tror att de vet vad de vill ha men när jag kommer med skissen som visar något helt annat blir reaktionen ofta: "Aha, kan man göra så också, det har vi inte tänkt på."

Design av ljuset i det egna hemmet har i huvudsak blivit i trappen, köket och badrummet. Men därutöver finns flera spännande designlampor i varje rum, till exempel fjäderlampan som hänger i sovrummet.

Den stora fjäderlampan Eos hänger i Helenas och Thomas sovrum. – Ska man ha en enda lampa i taket ska det inte vara en liten plutt, säger Helena. Foto:

– Ska man ha en enda lampa i taket ska det inte vara en liten plutt, utan en oversize som tar plats. Fjäderlampan heter Eos, kommer från förtaget Vita och är formgiven av Ravn Christensen. Och det är konstgjorda fjädrar, annars hade jag inte köpt den.

Helenas tips

Låt varje lampa ha en egen uppgift, låt den lysa på något du vill framhäva, en tavla, en detalj som du tycker är fin eller på en blomma i fönstret.

Låt alla dessa lampor tillsammans bilda rummets allmänljus.

Sätt aldrig upp en platt lampa i taket och låt den vara allmänljus. Låt inte heller fyra spotlights tillsammans vara ett allmänljus.

Låt varje spotlight ha en uppgift.

Låt lampan hellre lysa upp på väggen eller taket än ned på golvet.

Sätt dimmer på alla lampor.

Dölj alltid ljuskällan så man inte blir bländad.

Utomhus – ännu viktigare att inte se ljuskällan. Försök också att inte ha kolsvart bakom, då blir det för stora kontraster.

Köp inte billiga LED-lampor. De håller inte lika länge som dyrare och kan dessutom variera i färgerna. Priset indikerar kvalitén.

Helena Andersson Åkerberg

Bor: Gnesund, Sparreholm.

Familj: Maken Thomas, dotter Amanda 13 år.

Yrke: Ljusdesigner med företaget Lighthouse.

Husdjur: Sex hundar och tre hästar.

Huset: Byggt 1910, först i ett plan och några år senare byggdes en övervåning och utökades till 360 kvadrat.

Intressen: Hästar, jakt och är ponnymamma till Amanda, vilket betyder att hjälpa henne med transport till tävlingar och coachning. Har tidigare tävlat i fälttävlan men slutade för tio år sedan.

Kul fakta

Har du tänkt på att restauranger och hem i varmare länder ofta har ett blått ljus i taket? Det förklarar Helena beror på att man vill ha ett kallt ljus som gör att rummen upplevs som svalare.

Och vi som bor i kalla Norden gillar att ha ett varmare sken som ger en känsla av värme. Det är troligen därför också vi gillar att inreda med levande ljus, säger Helena.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

BostadHeminredningInredningVi knackar påWEBB_TV
Relaterat