• Linda Steen i tingsrätten i Nyköping. Foto:
  • Ellinor Grimmark (till höger) efter domen i Arbetsdomstolen. Foto:
1/

I dag tar abortvägrande barnmorskan Linda Steen kampen mot Sörmlands landsting vidare ut i Europa

Sörmland
annons

Två barnmorskor som av religiösa skäl vägrar utföra aborter fortsätter nu sin kamp mot svenska landsting, där de vägrats anställning. En av barnmorskorna är sörmländska Linda Steen, som inte fick jobba på Nyköpings lasarett.

Linda Steen och Ellinor Grimmark går till Europadomstolen för mänskliga rättigheter, med säte i Strasbourg, och lämnar ett klagomål på Sverige. De kräver också skadestånd för kränkning. Klagomålet lämnas till domstolen på onsdagen. I Steens fall har motståndaren varit Landstinget Sörmland.

Ellinor Grimmark förlorade i april ett mål i Arbetsdomstolen mot landstinget Region Jönköping. AD slog fast att regionen kunde kräva att alla barnmorskor är beredda att jobba med alla arbetsuppgifter på kvinnoklinikerna.

Barnmorskornas juridiska ombud anser dock att landstingens och AD:s inställning ger ett alltför snävt utrymme för människor med olika trosuppfattning i offentlig verksamhet.

I maj nekades Linda Steen prövningstillstånd i Arbetsdomstolen, då Grimmarks fall var i princip identiskt. Steen sa då att hon inte var förvånad.

– Egentligen inte, Grimmarks ärende har ju funnits i pipeline och det beslutet har väl avgjort. Så tror jag att arbetsdomstolen resonerat, säger Linda Steen, som redan då tydligt indikerade på att hon ville ta frågan vidare ut i Europa. Hon motiverade det med att hennes ärende är "djupt orättfärdigt och en viktig fråga".

De två barnmorskorna backas upp av stora internationella religiösa lobbygrupper.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

LandstingetLandstinget SörmlandNyköpings lasarettSjukvård
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka