Ingen rivning av Kolmårdens Wildfire

Kolmården

Berg- och dalbanan Wildfire behöver inte rivas. Det beslutade en enig bygg- och miljöskyddsnämnd i Norrköping i tisdags.

Det har varit en riktig berg- och dalbana för Kolmårdens jättesatsning Wildfire. Mark- och miljööverdomstolen krävde en ny detaljplan då bygglovet inte var tillräckligt för en så pass stor byggnation. Beslutet innebar att Kolmårdens djurpark var tvingade att riva sin publikmagnet om inte kommunen beslutade att avvakta då byggnationen förväntas bli tillåten i den nya detaljplanen.

— Att riva Wildfire hade bara varit att förstöra tid och pengar och vi har ett tydligt juridiskt stöd för det här beslutet, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i bygg- och miljöskyddsnämnden till Norrköpings tidningar.

I avvaktan på en ny detaljplan får attraktionen stå still och det är oklart hur årets säsong kommer att påverkas.

Arbetet med planen fortsätter och ett samrådsmöte är planerat till februari. Ytterligare överklaganden kan göra att det drar ut på tiden.

— Det är två saker i det beslutet som känns väldigt bra. Det ena är att vi genom det här får bekräftat det stöd som vi känner från både Norrköpingsborna och Norrköpings kommun. Det andra är att vi får lite mera arbetsro när det kommer till detaljplaneprocessen, säger Christer Fogelmarck, vd för Kolmårdens djurpark, till SVT Nyheter Öst.

Pressvisning av Wildfire. Foto:

Fakta Wildfire

Fallhöjd: 49 meter

Maximal hastighet: 115 km/h

Maximal lutning: 83 grader vertikalt

Inversioner: 3 stycken

Åktid: 120 sekunder

Kapacitet: 960 åkande/timme

Källa: Wikipedia

Läs mer om dessa ämnen

KolmårdenByggnationEkonomi/FöretagKultur/Nöje