• John Ortlieb är kock för U21-landslaget. Han åkte från sambo och barn den 5 juni och vill det sig väl återvänder han inte till jobbet i Nyköping igen förrän den 1 juli. Med en guldmedalj igen förhoppningsvis. Foto:
  • John gillar att laga mat till sina fotbollsspelare. – Det är ett skönt gäng. De äter mycket och är glada i mat, säger han. Foto:
  • Pasta med köttfärssås och parmesan är favoriträtten bland killarna. – Nu har jag köpt på mig reservparmesan för det åt killarna kopiöst mycket av, säger John. Foto:
  • Foto:
1/

John på plats – fotbollsfesten kan börja

U21-EM
annons

Inte fotbollsnörd, men John Ortlieb kommer ändå att tillbringa större delen av sommaren med just den sporten. Sedan en dryg vecka tillbaka är han ute på landslagsuppdrag för U21 och i dag, fredag, startar EM i Polen.

När vi träffar på John, som vanligtvis kan hittas bakom kastrullerna på Skafferiet i Nyköping, har han just kommit tillbaka från ett landslagsmöte i Stockholm.

Ett möte som faktiskt inte kretsat kring maten. Är man med i landslaget så är man det som ledare och får finna sig i att hjälpa till med vad som än behövs. Just i dag var det all packning som man gick igenom.

– Du kan inte fatta hur mycket kläder de ska ha med sig. Sjuka mängder. Tröjor med och utan reklam, matchställ, träningskläder ... det är en jätteapparat, säger han och suckar.

Men Johns huvuduppgift är att se till att killarna får den näring de behöver för att kunna prestera på planen.

U21-landslaget har egentligen ingen stor budget att röra sig med, men när de fick lite pengar över för två år sedan, så önskade sig spelarna en kock.

– Det är oftast dålig mat på de här billiga hotellen de bor på, ganska smaklöst också och då blir det så att spelarna inte äter så mycket. Sen finns det ju de som är allergiska och de kanske slutar äta helt och det är ju inte bra. Men med John bakom spisen så vet vi ju alla vad som hände 2015 – laget tog ett överraskande guld.

John Ortlieb

Ålder: 49 år.

Familj: Sambo och två barn.

Bor: Torps sätteri utanför Vrena.

Gör: Kock på Skafferiet i Nyköping.

Meriter på fotbollsplanen: Spelade för Broby i unga år. Numera spelar sonen för Hargs BK.

Hur han halkade in i landslaget: Mats Broström, som driver Grodan i Stockholm, är kock åt herrlandslaget sedan 2000 och har varit Johns chef tidigare. När det så öppnades en plats i U21-laget så frågade Mats John, som tackade ja.

Så nu är John tillbaka igen. Men det är ingen semesterresa han står inför. Tvärtom. Med över 40 man i truppen blir det en hel del matlagning.

– De ska ha fyra mål per dag, frukost, lunch, middag och så ett kvällsmål vid 22. Och matchdagarna så är det frukost, brunch, lunch, prematch meal två timmar innan avspark, då är det fråga om mycket kolhydrater, och så middag efteråt.

– Det jobbiga är egentligen långa transfers. Vi byter till ett transferhotell innan vi möter England nu och då får jag sticka iväg dagen före och kolla in det köket. Men det är den enda utflykten vi kommer att göra.

Köksmästaren på de hotell laget bor på, har redan fått menyn och kommer att hjälpa John med matlagningen. Det är även han som måste försöka anpassa färskvarorna efter den beställda menyn. Menyerna är inte huggna i sten, men man försöker hålla dem så gott det går.

Att bara dyka upp i en annan persons kök kan dock vara lite speciellt.

– Vissa tror att man är där för att ta över, det är inte alls så. Och så kan det bli en del problem med språket, köksfranskan brukar inte fungera så bra. Jag hade tur förra gången eftersom kocken på det hotellet hade jobbat för hovet i England i sex år.

Vilken typ av mat tar ni med er?

– Inte så mycket faktiskt. Torrvaror, allt vatten och kryddor. Det som man annars kan beställa hem på ett par timmar kan ta dagar på plats.

Vatten låter lite överdrivet?

– Det kan tyckas, men det är ofta det man blir dålig av.

Allergier i laget ställer till problem för kocken också. När laget togs ut nyligen så blev John speciellt glad eftersom en spelare med hög allergikänslighet plockats bort.

– Nu har vi två som är glutenintoleranta. Så jag kommer att laga all mat glutenfri, det är lättast så. Jag har heller inget griskött på menyn för att undvika de problemen. Bara bacon till frukost låter jag vara kvar.

Killarnas favoriträtt?

– Pasta med köttfärssås och mycket parmesanost. De skulle kunna äta det varje dag om de fick. Och så pannkakor. De har redan börjat tjata om dem, men jag kan inte göra pannkakor till varje frukost. Det tar alldeles för lång tid.

Och det är trerätters som gäller?

– Ja, vi pratade om att plocka bort desserten, eftersom alla måltider kostar pengar, men läkaren sa nej, inte under EM i varje fall.

Sveriges spelschema

16 juni 2017 kl. 18:00 Sverige – England, matchen spelas i Kiel.

19 juni 2017 kl. 20:45 Polen – Sverige, matchen spelas i Lublin.

22 juni 2017 kl. 20:45 Slovakien – Sverige, matchen spelas i Lublin.

Vad John gillar speciellt är att spelarna är så unga.

– De är fotfarande barn eller rättare sagt ungdomar, så de har inte fått några olater. Visserligen är det många som redan är proffs men de har inte varit det så länge så de har inte hunnit bli så stora än.

John påpekar att man inte får göra spelarna för bortskämda.

– För då kommer de bara att börja tjata. Man måste hålla det på en bra nivå.

Men innebär inte det här mycket extrajobb för din del?

– Inte så mycket faktiskt. Jag och läkaren skriver menyerna och eftersom det gäller U21 så finns det inte så mycket pengar så då åker jag bara med på de stora mästerskapen, vilket är EM.

Men då blir det som sagt desto mer jobb. När EM avgjordes i Tjeckien 2015 så fick John tre timmar ute på stan totalt. All den andra tiden spenderades på hotellet eller på fotbollsplanen.

– Så det gäller att man hamnar på ett bra hotell, säger han med ett skratt.

Trots att Sverige är regerande europamästare är det inte röda mattan när det kommer till hotellval.

– Vi måste nog vinna en gång till för att vi ska klättra upp ett steg till på den rankingen, säger John.

Och med årets lag, som är bättre än det 2015 enligt John, kan det bli en upprepning.

– På pappret ska vi vinna gruppen, men man vet aldrig. Mycket kan hända. Tre av våra A-lagsspelare tackade nej till exempel, säger han.

Du verkar i varje fall ha fastnat för ditt nya jobb?

– De säger att har man en gång kommit in så stannar man. Man byter förbundskapten, men de andra ledarna stannar kvar.

U21 EM i Polen

Spelas i Polen mellan den 16–30 juni.

Totalt deltar tolv nationer i turneringen. Lagen är indelade i följande grupper;

Grupp A: England, Polen, Slovakien, Sverige

Grupp B: Makedonien, Portugal, Serbien och Spanien

Grupp C: Tjeckien, Danmark, Tyskland och Italien

Vinnarna och den bästa grupptvåan går vidare till semifinal där vinnaren i grupp A möter tvåan i grupp B eller vinnaren i grupp C, samt att vinnaren i grupp B möter tvåan i grupp A/C eller vinnaren i grupp C.

Mästerskapet kommer att visas i Kanal 5, Eurosport och på Discovery Networks digitala plattformar.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Matfotboll
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka