Trafikverkets förslag på spår mellan Skavsta och Stavsjö. Foto:

Kartor: Här ska Ostlänken gå

NYKÖPING
annons

Spåret där Ostlänken ska gå kommer att påverkar många hus och marker. Här ser du olika kartor över förslag på hur spåren ska gå.

Så här ser utredningskorridoren för Ostlänken ut genom Nyköpings kommun. Under våren har Trafikverket preciserat sina förslag över var i korridoren spåret ska läggas. Foto:

Mellan Skavsta och Stavsjö ska snabbjärnvägen gå så nära E4 som möjligt långa sträckor. Men mellan Skavsta och Jönåker kommer delar av jordbruksmarken att hamna mitt emellan järnvägen och motorvägen.

De röda linjerna markerar utredningskorridoren. Den grå linjen markerar Trafikverkets förslag på var Ostlänken ska dras mellan Skavsta och Stavsjö. Foto:

I den järnvägsplan som sträcker sig mellan Sjösa och Skavsta föreslår Trafikverket att dra spåret längs den brungråa sträckan som syns på kartan. De röda strecken markerar korridoren som är utpekad sedan tidigare.

Trafikverkets förslag på spår mellan Sjösa och Skavsta. Foto:

I den sträckan ingår också en del av bibanan in i Nyköping, här markerad i gult. Efter Sjösa ska bibanan ansluta till befintlig järnväg.

För sträckan mellan Sillekrog och Sjösa finns ett förslag från Trafikverket. Här finns många kulturminnen att ta hänsyn till, en vattentäkt som förser Tystberga med dricksvatten och Sörmlandsleden att ta hänsyn till.

Trafikverkets förslag på spårsträcka mellan Sillekrog och Sjösa. Foto:

Även för nya resecentrum i Nyköping finns ett förslag som har varit ute på samråd.

  • Foto:
1/

Ostlänken är uppdelad i flera järnvägsplaner, men hela sträckningen går mellan Järna och Linköping. Den blir ungefär 15 mil lång och om höghastighetsbanan till Malmö och Göteborg sedan byggs är Ostlänken den första delen.

Foto:

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingOstlänkenSnabbjärnväg
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka