Männen i Trosa och Gnesta är mer jämställda än genomsnittet, men för Sörmland som helhet ser siffrorna inte lika bra ut.

Länets småbarnsföräldrar långt ifrån jämställda

Sörmland

Kvinnorna i Sörmland tog hand om barnen väldigt mycket mer än männen förra året, visar en ny undersökning.

När fackorganisationen TCO presenterar sitt årliga jämställdhetsindex så ligger Sörmland långt ner på listan.

Undersökningen visar hur stor andel dagar som kvinnor tar ut av det totala antalet utbetalade dagar med föräldrapenning och vård av barn (vab) och Sörmland hamnar på plats 18 av 21 när det gäller jämställdhet på området.

Kvinnorna i länet stod under 2017 för så mycket som 72,6 procent av all föräldraledighet och vab under 2017. Männen tog hand om resterande 27,4 procent, visar de nya siffrorna från TCO.

Sörmlandssiffrorna 2017

Andelen dagar av med föräldrapenning och vård av sjukt barn som togs ut av kvinnor.

Trosa: 69,6

Gnesta: 70,0

Nyköping: 71,5

Oxelösund 72,7

Övriga Sörmland

Strängnäs: 69,2

Eskilstuna: 72,8

Vingåker: 74,0

Katrineholm: 75,4

Flen: 77,6

Sett över hela landet tog kvinnorna ut 71 procent av dagarna och männen 29 procent, vilket är 6,8 procentenheter närmare jämställt uttag jämfört med hur det såg ut för tio år sedan.

– Det är inte hållbart att det ser ut så här år efter år. Föräldraförsäkringen behöver reformeras så att fler kvinnor och män delar mer lika på ansvaret för barnen, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO i ett pressmeddelande.

Bland SN-kommunerna är samtidigt föräldrarna i både Trosa och Gnesta (tappar dock 2,4 procentenheter) mer jämställda på området i jämförelse med genomsnittet i landet.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

BarnFöräldrarJämställdhetbarn och familj
Relaterat