• Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Den gamla hästkarusellen har bytts ut till flygplan som barnen själva kan bestämma höjden på när de åker.
  • Lemurernas värld har fått en ny kompis – en svartvit vari som är en av de största lemurarterna.
1/

Många av barnens favoriter finns i Lilla zoo

SÖRMLAND

Den väger cirka 700 kilo, har jättelånga ögonfransar och kan dricka mer än 50 liter vatten. Vilket är djuret?

Rätt svar är förstås – kamel. I år har de långbenta djuren hittat till Parken Zoo i Eskilstuna och är en av nyheterna som man inte får missa.

Lilla zoo, med tama djur, har vuxit och blivit tre gånger så stort som förra året. Kamelernas hägn ligger direkt till höger vid ingången till djurparken. När parken öppnande var det två kameler och nu är en till på väg in.

– En hane till kommer lagom till midsommar och sen hoppas vi på kamelungar, säger marknadschef Camilla Delac.

Foto:

Kamelerna är tama, men besökare kan inte gå in till dem hur som helst.

– De håller på att vänja sig till miljön nu och fram över så kommer mindre grupper kunna gå in till dem tillsammans med djurvårdare.

Att vara nära djuren, läsa deras signaler och lära sig mer om vad tama djur behöver är just det som är meningen med Lilla zoo.

– Vi har flera djurvårdare som finns på plats för att kunna svara på frågor och berätta om vad djuren äter och behöver för att må bra.

– Här är det också viktigt att läsa av djurens kroppsspråk, hur söta de än är så kan de säga ifrån och bitas till ibland

Vilka av djuren i Lilla zoo kan man då gosa med? Kanske inte kamelerna, än i alla fall, men alpackorna som går fritt är inte omöjliga om man vill känna på deras päls.

– Alla djur är olika individer och alla kanske inte alltid vill att man ska röra vid dem. Det märker man på deras kroppsspråk, hur de reagerar. Ett tydligt sätt för alpackor är att de kan spottas. Men jag har fått en favorit som alltid kommer fram till mig och vill mysa lite, säger Camilla.

Lite längre in i Lilla zoo finns får och getter som gärna kommer fram till besökarna och hälsar. Och några som säkert kommer att få mycket mänsklig kontakt är de små kaninerna.

– De är många, jättegulliga och tama. Några av dem hoppar fram så fort någon kommer i närheten.

Så finns det också minidjur – minigrisar som gillar att bli kliade på ryggen och fyra miniatyrhästar som är mindre än en ponny men som säkert har lika stark vilja som en stor häst.

– Här är det också viktigt att läsa av djurens kroppspråk, hur söta de än är så kan de säga ifrån och bitas till ibland.

I andra änden av djurparken ligger Lemurernas värld som i år har fått en ny art – en svartvit vari som är en av de största lemurarterna.

Foto:

– Lemurerna får man inte missa. Den nya lemuren är mycket imponerande och alla djuren går ju fritt inne i hägnet bland besökarna. Det här är tredje sommaren med lemurhägnet och de har blivit mer och mer vana med besökare. Har man tur så kan det hoppa upp och sätta sig på axeln. Här finns det också alltid personal på plats som berättar om djuren och varför vi har en djurpark.

I och med att inträdet till Parken Zoo är betalt har man också betalat för allt som finns att göra i parken, som bad och nöjesparken. I år har den gamla hästkarusellen ersatts av flygplan för de allra minsta.

Foto:

– Vårt nöjesfält är anpassat för barn upp till ungefär tio år. Åkattraktionerna är inga superhäftiga som tonåringar gillar, men för små barn är de fantastiska, säger Camilla.

Och när magen börjar knorra finns det många ställen att välja bland.

– Förra årets nyhet "Stationen", som serverar husmanskost, blev en favorit för många, dels för maten och dels att logistiken fungerade så bra att vi slapp långa köer.

Missa inte djurmöten

Varje dag visar och berättar personal om djuren.

10.30 Gibbonaporna och klolös utter.

12.00 Flodhästarna.

13.30 Rovdjuren. Måndag, onsdag, fredag – tiger. Tisdag, lördag – gepard. Torsdag, söndag – asiatisk vildhund.

Läs mer om dessa ämnen

Parken zoosommar