• Intresset var stort när det var öppet hus i Eskilstuna-Kurirens tryckeri under lördagen. Foto:
  • Tony Laine, tf vd på Eskilstuna-Kurirens tryckeri Ektab, guidade besökarna. Foto:
  • Foto:
  • Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman svarade på frågor om tidningens journalistik. Foto:
  • Vid sidan av dagstidningarna inom Sörmlands media trycker Ektab en rad olika produkter inom det så kallade civiltrycket. Under lördagen fick besökarna se när monteringsanvisningen till IKEA:s bokhylla Billy trycktes. Foto:
1/

Många ville se tryckpressen rulla

Eskilstuna

Intresset var stort när tryckeriet där Södermanlands Nyheter trycks ordnade öppet hus under lördagen.

– Det är kul att folk får en förståelse för hur det går till att trycka en tidning, säger Tony Laine, tillförordnad vd på Eskilstuna-Kurirens tryckeri AB, Ektab.

Det var 16 år sedan tryckeriet senast hade öppet hus. Då kom över 2 000 personer. När det nu var dags igen tycks intresset vara intakt. Redan en halvtimme före öppningsdags stod folk utanför tryckeriets grindar och väntade.

Vid entrén stod Sörmlands medias vd Jimmie Näslund och serverade kaffe och bullar.

– Jättekul att så många kommer för att se hur tidningen trycks, säger han.

Besökarna kunde först gå en tipspromenad med chans att vinna biobiljetter. Sedan väntade guidade turer inne i tryckeriet.

– Vi kan bara ta 20 personer åt gången i varje grupp. Det handlar dels om säkerhet, dels om att det annars är svårt att höra vad vi säger eftersom det bullrar rätt mycket, säger Tony Laine.

Sex dagar i veckan trycker Ektab drygt 45 000 exemplar av Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs tidning, Katrineholms-Kuriren och Sörmlands Nyheter varje utgivningsdag. Vid sidan av dagstidningarna med tillhörande bilagor finns också ett omfattande civiltryckeri. Dagtid rullar pressen för fullt mellan klockan 8 -17 och trycker allehanda produkter.

– Bland annat trycker vi Aftonbladets tv-bilaga på torsdagar som har en upplaga på 180 000 exemplar.

Ett exempel på den omfattande flora av produkter som trycks här visades upp under lördagens besöksdag; monteringsanvisningen till IKEA:s populära bokhylla Billy.

Miljömedvetenhet är ett av de viktiga kärnvärden Ektab satt upp. Man arbetar aktivt med att minska miljöpåverkan och hitta nya lösningar som sparar naturens resurser.

– Vi är miljöcertifierade enligt Svanen och har också gjort en rad åtgärder för att sänka energiförbrukningen. Trots att vi mer än tredubblade vår produktion mellan 2009 och 2011 ligger vi kvar på samma låga energiförbrukning som 2009, säger Tony Laine.

På plats under dagen fanns också tidningarnas chefredaktörer för att svara på frågor om tidningarnas journalistik.

– Som vanligt var det många prenumeranter som undrade hur de gör för att läsa vårt material digitalt och i våra appar. Och så fanns det förstås en del frågor och funderingar kring NTM-koncernens förvärv av Sörmlands Media, säger SN:s chefredaktör Anna Falk.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Södermanlands NyheterJournalistikWEBB_TV
Relaterat