Till vänster syns de traditionella lagfarterna och hur de brukar se ut i papperstidningen. Till höger ser du hur de ser ut på webben med den nya tjänsten.

Nu kan du frossa i bostadspriser – ny bostadssatsning på sn.se

Sörmland

Nu drar Södermanlands Nyheter igång en ny satsning på bevakningen av bostadsmarknaden, med material som är exklusivt för prenumeranter. Här på sn.se presenterar vi nu sålda och köpta hus – med hjälp av en robot.

Vem köpte grannens hus egentligen? Och för hur mycket pengar? Att läsa lagfarter har varit ett populärt inslag i SN under många år – men främst i papperstidningen.

Nu har lagfarterna flyttat in på nyhetssajten också, med hjälp av en robot som håller koll på den lokala bostadsmarknaden.

Janna Holmqvist, nyhetschef på SN, ser väldigt positivt på satsningen:

– Jag har själv blivit nyfiken och läst flera av robotens texter. Det syns inte alls att det inte är en riktig människa som ligger bakom. Det bästa med det här är att vi aldrig hade lagt tid på att skriva de här texterna, och nu får vi och läsarna dem serverade. Dessutom kan vi göra journalistik och skriva om försäljning när något är extra intressant för våra läsare, säger hon.

I papperstidningen presenteras lagfarterna som en lista med information om adress och pris samt namn på köpare och säljare. På sajten behövs mer än så. Därför gör roboten, som är utvecklad av företaget United robots, en utvecklad version.

Roboten, som egentligen är ett dataprogram, letar rätt på en bild, en karta och en satellitbild men sätter också informationen i ett sammanhang. Är huset stort, ovanligt dyrt eller har en stor tomt?

Sören Karlsson, vd för företaget bakom roboten, säger att grundtanken är att ta lagfarterna in i internetåldern. På webben bli de sökbara, de går att dela i sociala medier och de går att mejla vidare.

– Ämnet är jätteintressant. Alla pratar ju om bostadsmarknaden i dag, säger han.

Jörgen Bröms är digital utvecklingschef på Sörmlands Media, koncernen där Södermanlands Nyheter ingår.

– Vi gjorde nyss en satsning på en bostadssajt och det här är nästa steg, säger han.

Trots att tjänsten endast varit i gång under en kort tid har den redan lockat till läsning.

– Materialet är exklusivt för våra prenumeranter och kan nås när man loggar in på sajten, säger Jörgen Bröms.

Satsningen ger en läsaren en unik inblick i den lokala bostadsmarknaden, poängterar nyhetschefen Janna Holmqvist.

– Nyligen hade vi en liten stuga som såldes för ganska många miljoner i Trosa. Den blev direkt en snackis här på redaktionen, där vi såklart har extra bra koll på vad roboten skriver. Dessutom är det lite kul att enkelt kunna se vad husen i ens bostadsområde säljs för, och självklart går det att söka på sidan också. Det här är helt klart ett schysst mervärde för SN:s prenumeranter, säger hon.

Roboten är egentligen ett program

Lagfartsroboten är en mjukvara – ett dataprogram – som kan producera texter utifrån data, i det här fallet information från Lantmäteriet. Lagfarterna byggs ut med bilder och sätts i sitt sammanhang utifrån tidigare bostadsförsäljningar i området.

Så hittar du lagfarterna på webben

Via dator: När du går in på sn.se syns fliken med namnet "Lagfarter" längst upp i menyn. Du hittar dem även om du bläddrar ner på sajtens förstasida, då under rubriken "Sålda och köpta hus".

Via mobil: Gå in i appen och klicka på "Meny" längst ner till höger. Scrolla ner till "Bostad" och tryck på det ordet. Sedan kan du välja "Sålda & köpta hus". Appen laddas ner via Appstore eller Play Butik, beroende på vilken sorts telefon du har.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Södermanlands NyheterSörmlandsMediaBostadBostadsmarknadenJournalistik
Relaterat