Foto:

Pendlaren Elin: "Nyköping – en pendlarvänlig stad... Hur då!?"

INSÄNDARE

"Om Nyköping ska skryta om goda pendlingsmöjligheter till arbetsmarknaden", så måste något ändras. Det skriver pendlaren och insändarskribenten Elin, som menar att marknadsföringen inte lever upp till verkligheten.

På sin hemsida skriver Nyköpings kommun att det finns ”goda pendlingsmöjligheter till arbetsmarknader i Stockholm, Norrköping och Linköping”. Vilka ”goda pendlingsmöjligheter, undrar jag.

Arbetar man utanför länsgränsen består dessa ”goda pendlingsmöjligheter” i stort sett av att köra bil eller ta tåget – och är man miljömedveten är det första inte ett alternativ.

Hur ser då pendlingsmöjligheter med tåg ut? Det finns 4-7 avgångar (exklusive resor med byten) åt vardera håll mellan 05.00 och 11.30. Är det ”goda pendlingsmöjligheter”? Och hur är det när tågen av någon anledning inte går?

Jag började pendla till Krokek (Kolmårdens station) i höstas och på morgnarna när jag ska dit har det väl inte krånglat så många gånger om man inte räknar med dagarna efter olyckan under Aurora 17. Men flera gånger när jag ska hem har jag fått vänta på tåg som varit mer än en timme försenat eller inte kommit alls. Senast igår, fredagen den 13:e ironiskt nog, hände det igen.

Enligt SJ sattes ersättningsbussar in mellan Norrköping och Södertälje, och det gjordes det. Men vad hjälpte det mig som stod på Kolmårdens station när bussen inte stannade där för att den redan var full? Eller när den äntligen kom, en timme och ca tjugo minuter efter det att tåget skulle ha gått, så fanns det tre platser kvar och vi var åtta som stod och väntade?

Nej, vill Nyköping skryta med att vara en stad med ”goda pendlingsmöjligheter till arbetsmarknader i Stockholm, Norrköping och Linköping” så får nog våra politiker antingen sätta press på SJ så att tillräckligt många ersättningsbussar sätts in, om tågen inte kan gå, eller så kanske kommunen skulle sätta in egna bussar som hämtar pendlare vid sådana tillfällen.

Elin

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KollektivtrafikPendlingTåg
Relaterat