Den tidiga högsommarvärmen har gjort att båtägare vill få i sina båtar snabbare än planerat. Samtidigt har den sena vintern och isläggningen gjort att hela planeringen förskjutits, uppger Tomas Waktel på Trosa marin. Foto:

Rekordlång kö för sjösättning – Trosa marin nyanställer för att hinna med

TROSA

Den tidiga högsommarvärmen innebär högtryck för båtvarven. Men samtidigt satte den sena vintern och isläggningen käppar i hjulen. Vid Trosa marin är det rekordlång kö för sjösättning och där har man nu nyanställt för att hinna med.

Sällan har maj månad inletts med högsommarvärme som nu. Sverige tillhörde under tisdagen en av Europas varmaste platser. Vid Solkusten i södra Spanien, Malaga, uppmättes 21 grader. I norra Spanien kring femton grader, Paris 16 grader och i stora delar av Italien runt femton grader och kraftigt regn, uppger Malva Lindberg, meteorolog på SMHI.

Det slår inte högt mot SMHI:s mätstation vid Skavsta, som hade 26 grader under onsdagen.

Det i sin tur innebär att båtägarna suktar efter att få båten i sjön och för att kuska runt i den sörmländska skärgården.

Och på många båtvarv råder högtryck. Kunder ringer och frågar om de kan sjösätta tidigare än beräknat, en del är uppgivna en del irriterade över beskedet att det är flera veckors väntetid.

Ett skäl till att det är kö är den vanliga: de allra flesta har bokat sjösättning kring maj och början av juni, vilket innebär att det är fulltecknat i kalendern.

Ett annat skäl är den sena vintern. Vintern och isläggningen var dryg och senare än normalt, vilket innebar att isen i Tureholmsviken utanför Trosa var 55 centimeter tjock en bit in i april. Det gjorde att inga båtar över huvud taget kunde sjösättas långt in i april.

– Vädret triggar båtfolket, men vi har fyra veckors försening, säger Tomas Waktel, vd på Trosa marin.

Han har nyanställt två personer under några månader för att jobba i kapp.

Men hav tröst, båtfolk. Högtrycket över Sverige ser ut att stanna ett tag till. Det finns risk för regnskurar natten mot fredag, men sedan kommer högtrycket tillbaka. Däremot blir det något svalare än nu i helgen och nästa vecka, enligt Malva Lindberg.

Trosa marin

Vinterförvarar uppemot 225 fritidsbåtar. Har åtta anställda, men nyanställer nu ytterligare två under en period.

Har långt framskridna planer på att expandera med större båthall, det ärendet ska avgöras av Trosas politiker.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Trosa kommunTrosaBåt
Relaterat