Jordgubbsodlare i tre generationer: Lars (till höger), Fredrik och Johan Hermelin.  Foto:

Rekordtidig jordgubbspremiär

Björkvik

Den tidigare sommaren har gjort att jordgubbarna mognar tidigare än någonsin. På Mariebergs självplock i Björkvik öppnades jordgubbslanden för flitiga plockare redan i söndags.

Lars Hermelin är senior advisor på Björkviks bär vid Mariebergs säteri och han bekräftar att premiären är rekordtidig i år.

– Ja, det är det tveklöst. Vi har aldrig tidigare upplevt en så tidig mognad och vi har odlat jordgubbar i strax över 30 år. Vi har planterat 30 500 jordgubbsplantor i år och de har inte varit i backen mer är 14 dagar.

När brukar ni normalt sett öppna?

– Det brukar inte bli förrän precis efter midsommar. Vi hade premiär i söndags och för att vara öppningsdag var det rekord.

Hur lång säsong räknar ni med i år?

– Jag är övertygad om att det blir en kortare säsong i år. Den blir intensiv och kort. Mognaden går otroligt snabbt och på väderstatistiken ser det ut som vi får normaltemperaturer.

Vad behöver jordgubbsplantor för att trivas?

– Gubbarna vill ha mellan 19 och 21 grader, om det blir för varmt blir de stressade. Tyvärr trivs insekter otroligt bra om det blir väldigt varmt. I och med att det har varit torrt trivs de ännu bättre. De insekter som är främst på tapeten heter kvalster och trips.

När är jordgubbarna som godast?

– När de är mogna förstås. Det är individuellt för varje jordgubbe och sort. Vi har två sorter nu: Honeoye, och den ska vara helröd och den andra sorten heter Flaire och kommer en vecka tidigare.

Vilken är din favoritsort?

– Jag har två, det är Malvina som är suverän i smaken och Pandora som är lika god.

Hur avnjuter du själv jordgubbar på bästa sätt?

– Med grädde eller glass, det tycker jag passar väldigt bra. Men jordgubbarna ska inte vara kylskåpskalla utan hunnit värmas upp litegrann.

Läs mer om dessa ämnen

BjörkvikJordbruksommar