De var först lite tveksamma till den mediala uppståndelsen. Men när ägaren Mattias Gustavsson manade "kom då kossorna, kom då kossorna", tog nyfikenheten snart över och med tjuren Odd av Herrgölet i spetsen kunde Mattias Gustavsson snart ses omringad av sina djur. Foto:

Romeo får träffa sina Julior

Katrineholm

Sörmland har nu fått sin första tjur i projekt "Romeo" som ska öka nötköttsproduktionen i Sverige. Tjuren, som heter Odd av Herrgölet väntas få sina första kalvar i februari.

Bakom projektet ligger Sveriges nötköttsproducenter Lantbrukarnas riksförbund och en restaurangkedja, som ger 25 000 kronor till nötgårdar runt om i landet för investering i tjurar. I Sverige är cirka 52 procent av det nötkött som säljs svenskt vilket parterna i projektet vill ändra på genom att öka produktionen. Totalt ska hundra tjurar delas ut och nu var det Sörmlands tur. På Mattias Gustavssons gård i Långviken presenterades den 94:e tjuren, Odd av Herrgölet.

Odd är 17 månader gammal och ska bli pappa i början av nästa år.

– Jag vill ju ha en mer självförsörjande gård, förut köpte jag in kalvar men det har blivit svårare på senare tid och nu när jag har Odd behövs det inte längre. Det är en utmaning för mig som bonde, men det ska bli väldigt kul med kalvar, säger Mattias Gustavsson.

Vi följer med in i hagen, kossorna står långt borta i flock och tittar tomt på oss.

– Kom då kossorna, kom då kossorna, ropar Mattias Gustavsson vant.

Mattias Gustavsson är lantbrukare på gården Långviken utanför Katrineholm. Foto:

Långsamt men försiktigt rör sig flocken närmare, Odd i spetsen. Snart står de precis intill oss. Helt lugnt omringar de sin bonde.

Korna är av blandras och Odd är en Hereford, en ras som är mest känd för sitt lugn och sitt vitkrulliga hår.

– Vi har i nuläget 37 kor men hoppas på att om några år ha över 80, det är en ganska långsam process. I februari kommer första kalvarna, vi hoppas på runt 13 kalvar, avslutar Mattias Gustavsson.

Bonden Mattias köpte tjuren Odd för donationspengar

Projektet Romeo vill få fler bönder att producera nötkött.

Läs mer om dessa ämnen

SörmlandDjurJordbruk