Slutresultatet har kommit för hur mycket som samlades in under polisens amnesti för explosiva varor. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto:

Så mycket sprängmedel lämnades in i Sörmland under polisens amnesti

Sörmland

Mellan 15 oktober 2018 och 11 januari 2019 genomförde polisen Sveriges första amnesti för explosiva varor. Nu har slutresultatet för Sörmland kommit.

Under amnestiperioden kunde den som ville ta kontakt med polisen för att överlämna explosiva varor utan rättsliga påföljder. Syftet med amnestin var att minska den illegala tillgången till explosiva varor – framförallt i anslutning till den grova brottsligheten.

Totalt registrerades 380 ärenden i polisregion Öst där även Jönköpings och Östergötlands län ingår. Av dessa stod polisområde Sörmland för 97 stycken, fördelat på 32 i område Nyköping (där även Oxelösund, Gnesta och Trosa ingår), 27 i Katrineholm och 38 i Eskilstuna.

Sett till antalet ärenden hade polisen i Sörmland minst att göra jämfört med kollegorna i Östergötland och Jönköping. Sett till mängden omhändertaget material sticker dock Sörmland ut – rejält.

Sammantaget omhändertogs 97 kilo explosiva varor, varav 72 kilo sprängmedel, 11,4 kilo tändmedel och 5 kilo pyroteknik. I Jönköping stannade det på 37,48 kilo och i Östergötland på 35,58 kilo.

Det är främst mängden omhändertagna sprängmedel som sticker ut i Sörmland. I Jönköping beslagtogs 20,25 kilo och i Östergötland 10,88 kilo.

Omhändertaget material nationellt

Explosiv vara Total

Finkalibrig ammunition (Kulam. upp till kaliber 12,6 mm och all hagelammunition) 213 kg

Finkalibrig ammunition 12,7 mm (Kulammunition kaliber 12,7-19,9 mm) -

Tändmedel (Elektriska-/Icke-elektriska sprängpatroner och tändhattar) 77 kg

Sprängmedel (Sprängämne, pentylstubin och dylikt) 2013 kg

Krut (Svartkrut, röksvagt krut och krutstubin) 126 kg

Pyroteknik (Fyrverkeri, rökammunition/rökeffekter och militär markeringsammunition) 139 kg

Grovkalibrig ammunition (Från 20 mm) 41 st

Handgranat 22 st

Hemtillverkat explosivämne 80 liter

Källa:Polisen

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

SörmlandVapenpolis
Relaterat