• En bra karta över området som ni ska vandra på är alltd bra att ha med. Calazo förlag har nyligen släppt ett kartatlas över hela Sörmlandsleden, med alla anslutningssträckor. Foto:
  • En bra karta över området som ni ska vandra på är alltd bra att ha med. Calazo förlag har nyligen släppt ett kartatlas över hela Sörmlandsleden, med alla anslutningssträckor. Foto:
  • En bra och inspirerande faktabok med kartor och etappbeskrivningar över Sörmlandsleden är alltid trevlig att ha med i packningen. Foto:
  • I skogen är det lätt att hitta en egen plats att finna lugn och ro på. FOTO: MIKAEL ANDERSSON Foto:
  • Att följa en markerad vandringsled första gångerna man är ute i skogen är både ekelt och tryggt. FOTO: MIKAEL ANDERSSON Foto:
  • Det finns många olika vandringsleder i länet, men skötsel och underhåll kan ­variera. Sörmlandsleden är ofta välskött och välmarkerad. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Sörmlandsleden slingrar sig genom hela Sörmland och leden är lätt att nå från de flesta orter. Foto:
  • Ut i Naturen visar 600 svenska växter & djur i färg är en praktisk liten fälthandbok. Foto:
1/

Ta första steget ut på vandringsleden – här är bästa tipsen för familjeutflykten

Sörmland

Här är tipsen om du vill ge dig ut på en vandringsled för första gången med familjen. Eller om du planerar att sticka ut med kompisarna för några dagars äventyr i skogen.

Kolla med din kommun vilka vandringsleder som finns i närheten där du bor, ­eller sök information om Sörmlandsleden som korsar hela ­länet. Fördelen att vandra på Sörmlandsleden är att den sköts löpande och underhålls med ­pilar och markeringar vilket gör att det ofta är lätt att hitta på ­leden. Och skulle du missa en pil så är det bara att backa tillbaka till senaste markeringen och söka rätt på nästa pil. Dessutom finns flera skärmskydd ­efter Sörmlandsleden där det går att övernatta. Aktuell karta­ och kompass är bra att ha med så du lätt kan hitta badsjöar, skärmskydd och färskvattenbrunnar.

Energi och pauser.

Tänk på att det är den långsammaste i gruppen som bestämmer tempo och längden på sträckan. Barn behöver vila ofta och ha tillgång till bra mellanmål. Godis och saft fungerar tio minuter sedan är energin och humöret borta.

Välj hellre vatten, frukt, nötter och fiberrika smörgåsar med gott pålägg och givetvis lite godis till kvällen.

►►► Läs gärna hela SN:s sommarbilaga – massor med somriga tips för hela Sörmland

Ett bra motto är att vara varm, torr och mätt.

När det börjar gå tungt, ta en paus, bada, plocka bär ­eller sitt bara och njut en stund. ­Passa på att vara i nuet. Om du har barn med dig så kan ni passa på att prata om allt och inget. Vandring i naturen har den fördelen att nya tankebanor i hjärnan­ skapas och fantasin får fritt spelrum. Och på tal om spelrum, lämna mobiler och surfplattor hemma, ta bara med en mobil för att kunna ringa efter hjälp om olyckan är framme.

Packning och utrustning.

Du behöver inte investera halva semesterlönen i ett nytt regnställ, det kan fungera lika bra med ett paraply eller en billig regnponcho. Tält, sovsäckar­ och liggunderlag går ofta att låna av kompisar och om du ­sover i ett skärmskydd får du tänka på att använda myggnät som även stänger ute knotten. Skor, stövlar eller kängor är en smaksak. Det viktiga är att du har gått in det du har på fötterna innan ni ger er ut. Vädra fötter och strumpor under rasterna och ta med torra strumpor att byta med. Barn från 5-7 år kan med fördel bära sin sovsäck, regnställ och mellis i den egna ryggsäcken. Packa sovsäck och ombyte i vattentäta påsar. Första hjälpen med plåster­ och pincett samt en kniv är bra att ta med. En liten kikare och förstoringsglas kan vara värt ­besväret att plocka med.

Mat och kök.

Ett friluftskök kan hålla hela livet och kan därför vara en bra investering, men det är en djungel av fabrikat och modeller. Fråga om du kan låna kök av en kompis första gångerna, för att se om modellen kan vara något för dig. Generellt är gaskök rent, enkelt och effektivt. Testa köket hemma innan ni ger er ut så ni känner er trygga med hur det fungerar, det gäller även för tältet och övrig utrustning. Glöm inte vattenflaskan. Klortabletter kan vara ett snabbt sätt att rena sjövatten under vandringen. I bland kan det vara långt mellan vatten­hålen och vissa brunnar kan ha sinat. Drick mycket. Under en dagstur kan man med fördel ta med färsk mat, men om du ska vandra med mer än två övernattningar så kan det underlätta­ med frystorkad mat som väger mindre.

Nytta och nöje.

Naturen ställer inga krav på dig mer än lämplig klädsel och utrustning efter planerad aktivitet. Naturen är stärkande och läkande, en perfekt plats för att finna återhämtning på. Naturen är en bra plats att lära känna dig och dina närmsta på, låt barnen gå först och bli stigfinnare. Ta med en bok med vanligt förekommande fåglar, växter, insekter och djur för att hitta­ svar på alla frågor som ­dyker upp.

Allemansrätten.

Naturen är till för alla och vi får tälta nästan var vi vill, förutom i vissa naturreservat och i närheten av bostadshus. Något man ska tänka på är att inte störa och inte förstöra, ta med ditt och andras skräp hem. Elda på iordningställd eldplats som är markerade på kartan men inte om det är eldningsförbud.

Släpp taget och ta första ­steget ut i naturen.