Thomas Byström från Företagarna, Jan Östling, landshövding Liselott Hagberg, Cecilia Östling och Kerstin Aviander från Företagarna. Foto:

Tumbo husvagnar blev årets företagare

Tumbo

Ägarna till det framgångrika företaget Tumbo husvagnar och husbilar har utsetts till årets företagare i Sörmland. – Fantastiskt roligt, säger Jan och Cecilia Östling, som driver verksamheten tillsammans med dottern Linnea.

Det där med utmärkelser börjar nästan bli en vana för Tumbo husvagnar och husbilar. Redan förra året utsågs företaget till ett Gasellföretag av Dagens industri.

Just Gasellutmärkelsen ges till företag som har haft snabb tillväxt, något som verkligen stämmer på Tumbo husvagnar och husbilar.

För två år sedan flyttade företaget från centrala Tumbo till ett nybygge vid E20, som är ganska ovanligt eftersom bygget är helt anpassat till just husvagns- och husbilsbranschen. Något som är mycket sällsynt i Europa.

Inför flytten och bygget hade företaget köpt 40 000 kvadratmeter mark.

– När vi köpte marken tog vi i, för att kunna expandera. Trots det tog det bara ett halvår innan vi insåg att vi höll på att växa ur även den nya fastigheten, berättar Jan Östling.

– Så vi köpte 40 000 kvadratmeter mark till, säger Cecilia Östling.

Det nya priset, Årets företagare i Sörmland, har dock inte nödvändigtvis något med tillväxt att göra, berättar Thomas Byström, regionchef på Företagarna, som delar ut priset.

– Priset går till entreprenörer som kan fungera som bra förebilder. Det stämmer väldigt bra in på ägarna till Tumbo husvagnar och husbilar. De klarade av att expandera med egna medel, har en bra personalpolitik och är nytänkare. De är verkligen förebilder för andra företagare, säger han.

Inom en inte allt för avlägsen framtid hoppas Jan och Cecilia Östling kunna bebygga den nya marken, bland annat med ett husbilshotell. Och antalet anställda, i dag ungefär 50 samt tio säsongsanställda, kommer sannolikt att öka.

– Om fem är vi 70 anställda, säger Cecilia Östling.

– Eller 75 skulle jag tro, säger Jan Östling.

Motiveringen

"Tumbo Husvagnar är ett 7 500 kvm stort mecka för husvagnar och husbilsälskare. Här har familjen Östling självfinansierat bygget av en av Europas största anläggningar där ”gemytlighet” är ledordet. Företaget omsätter ca 320 miljoner kr och sysselsätter 44 Eskilstunabor som man månar om med extra stora personalutrymmen, gym och bastu.

Företaget, som har funnits i branschen sedan 1965, kombinerar fingertoppskänsla för trender och omtanke för kund. Receptet på framgång bygger på mod att satsa ”före alla andra” och en pikant mix av familjens olika kompetenser. Stort grattis till Årets Företagare Sörmland 2018 –Tumbo Husvagnar!"

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaFritidNäringsliv