Ebba Tengroth Landquist är förstagångsväljare och tycker frågor om miljön och jämställdhet är viktiga. SN:s nya plattform #Kandulova, där väljare kan ställa frågor till politikerna tycker hon är bra och har ställt en fråga. Foto:

19-åriga Ebba: "Kommer ni jobba aktivt med strukturerna?"

SÖRMLAND

Nu kan du ställa politikerna mot väggen. Ebba Tengroth Landquist, 19, tog starkt intryck av Metoo och vill ha svar i SN:s nya plattform #Kandulova. – Kommer ni jobba aktivt med strukturerna på era arbetsplatser?

Ebba Tengroth Landquist hoppar på kryckor efter en olycklig skada på fotbollsplanen i juni. Hon spelar fotboll i IFK Nyköpings damlag och fick ena foten under sig i en matchsituation. Hon förstod omedelbart att något var fel.

En svår fraktur på fotleden gör att fotbollssäsongen är över.

Men utöver rehabilitering står nya utmaningar för dörren: universitetsstudier i Uppsala (media, kommunikation och journalistik) och ett val, där hon får rösta för första gången.

Hon är intresserad av politik och framför allt av de övergripande frågorna, som miljön, jämställdhet och just Metoo. Ämnena går att ta ner på lokal och regional nivå. Landstinget är till exempel länets största arbetsplats och kommunerna är ofta största eller en av de större arbetsgivarna.

– Jag vill inte att Metoo var förgäves och undrar, kan du lova att ni kommer arbeta aktivt med strukturerna på era arbetsplatser?

En av politikerna som ska svara på väljarnas frågor är Nicklas Franzén (V) i Nyköping. När han fick frågan om att vara med svarade han självklart ja.

– Jag tycker att sånt här är jättekul, jag gillar när det blir diskussioner. Är man en offentlig person ska man svara på frågor, det är själva poängen, säger han.

I Nyköping tror han att de stora frågorna kommer att handla om skola, vård och omsorg. Exempelvis väntar han sig frågor från väljarna som handlar om det är stora eller små skolor som ska byggas i Nyköping. Dessutom tror han att landsbygdsfrågor kommer att dyka upp, liksom bostadsfrågan. Exempelvis "Kan du lova att inte bygga bostäder i den och den parken" eller "Kan du lova att det byggs fler bostäder i Tystberga".

Bostadsfrågan lär dyka upp även i Oxelösund, gissar oppositionsråd Dag Bergentoft (M).

– Kanske specifikt för de seniorer som behöver bostad, då kan trygghetsboende bli en stor fråga.

Dessutom ser han framför sig att det kommer frågor om valfrihet i äldreomsorgen. Att införa lagen om valfrihet är Dag Bergentofts paradfråga, säger han.

– Om det kommer frågor om att införa Lov är mitt svar JA. Det är en av de första sakerna vi kommer att genomföra om vi kommer till makten. Den frågan har vi jobbat med intensivt sedan 2010.

Ebba Tengroth Landquist tycker det är bra att kunna ställa frågor direkt till politikerna, som i #Kandulova och ser fram emot att få svar.

Så här gör du

Vill du ställa en fråga till politikerna?

Klicka dig vidare till sajten kandulova.sormlandsmedia.se.

Klicka på "Skicka fråga" och skriv in din fråga som ska börja på "Kan du lova att" och får vara 140 tecken lång.

Du behöver uppge ditt namn och kontaktuppgifter men behöver inte skriva under med ditt namn, du kan använda signatur.

Frågan ska gälla något som politiker i kommun eller landsting styr över, exempelvis vård, skola eller kommunikationer.

Frågorna publiceras efterhand. Sedan är det upp till politikerna att leverera svaren, som du också kan ta del av.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaNyköpingOxelösundTrosa#kandulovaVal 2018
Relaterat