Vännäs bjöd på gnistrande förhållanden när premiären för det Svenska mästerskapet i rally äntligen skulle avgöras. Förare och publik var lyriska över det fina föret som bjöds. Totalt i rallyt, som innehöll elva specialsträckor, blev det en kamp mellan förhandsfavoriterna. Båda körande Skoda Fabia R5. Mattias Adielsson från Göteborg med co-driver Andreas Johansson från Eskilstuna MK som drämde till med en stark inledning på fredagskvällen. Man ledde 0,6 sekunder före Mattias Ekström – en ledning som förvaltades och drygades ut till 40 sekunder när lördagens sträckor var avverkade. 

Eskilstuna MK:s Per Göthberg var nöjd med sin fjärdeplats i Ford Fiesta. Han tappade lite tid inledningsvis men plockade placering för placering. SMK Nyköpings Christoffer Haglund i sin Ford fick ge upp redan på den andra sträckan då kontakt med ett järnvägsräls satte framvagnen ur spel. Jonna Eson Brådhe lyckades tillsammans med Julia Thulin att köra för att lära denna premiärtävling i fyrhjulsdriven bil. Jonna gasade på och presterade fina tider och lyckades öka tempot vartefter.

– Vi hade en fin utveckling. Vi fick köra i vår egen takt och kände att vi kom mer och mer underfund med bilen, sa Jonna.

Men på den absolut sista sträckan fick man lov att ge upp då termometern visade minus 22 grader.

– Gasreglaget frös fast, vi fick gashäng och det var bara att försöka bromsa ner och stanna, sa Jonna, ändå nöjd.

Det var i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen som det blev riktigt bra för Nyköpings del. Bröderna Hampus och Pontus Jakobsson i Toyota Corolla lyckades genom hela tävlingen ligga på i ett bra tempo och säkra en andraplats i prislistan.

– Vi är skitnöjda, det gick perfekt rätt igenom. Inga konstigheter även om vi inte kunde göra något åt Flodin som verkade övermänsklig, sa en glad med trött Hampus.

Jakobssons lyckades dessvärre aldrig utmana segraren Patrik Flodin från Ilsbo. Nu kör han en Volvo 940 tillsammans med Göran Bergsten och var omutbar. Ingen rådde på duon men Jakobsson-bröderna var närmast bakom och har ett bra utgångsläge i fortsättningen när det är dags för grussäsong.

– Vi ska väl försöka åka något innan nästa SM för att hålla tempot uppe, menar Hampus.

I samband med premiären kom också glada nyheter i form av att Sandviken, som fick ställa in sin vintertävling, nu får arrangera finalen den 18–19 september istället.

Pierre Skytt