• Ellen Kindbom och tränaren Louise Sonne Schjellerup. Foto:
 • Jennifer Yap tränar på sitt konståkningsnummer. Bakom henne gör Moa Karlsson detsamma.
 • Alicia Rikander hade full fokus på träningen. Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
 • Foto:
1/

"Allt är roligt med konståkning"

KONSTÅKNING

Det som startade för tre år sedan genom en provträning med tio personer har nu blivit en verksamhet för uppåt 70 barn. – Man träffar nya kompisar och har roligt. Man får så mycket glädje av sporten, säger Jennifer Yap, 12 år.

Det var flera föräldrar på läktaren som kollade in konståkarna från Nyköping Hockey Ungdoms konståkning när de tränade på sina nummer. Men så har det inte alltid sett ut. För drygt tre år sedan fanns inte ens den sektionen.

– Vi har verkligen börjat från noll. Jag träffade en kille och flyttade hit från Danmark. Sen visste styrelsen här att jag höll på med konståkning och frågade mig om jag ville ha hand om det. Det var tio stycken som kom och prövade på och sen kom det in fler och fler. I dag är det runt 60–70 personer så det har hänt väldigt mycket, säger tränaren Louise Sonne Schjellerup som har tävlat på hög nivå och med det danska landslaget.

En som fastnade för sporten på direkten var Jennifer.

– Jag var på allmänhetens åkning och träffade Louise. Då blev jag väldigt intresserad av konståkning. säger Jennifer Yap, 12 år, som gör sin andra tävlingssäsong och fortsätter.

– Allt är roligt med konståkning. Gemenskapen, man träffar nya kompisar och har roligt. Man får så mycket glädje av sporten, säger hon med ett leende.

Åkarna har utvecklats sedan starten och vill utvecklas ännu mer.

– Det är mycket mer disciplin nu. De värmer upp själva en timme innan utan att jag säger till. Vi har byggt upp en kultur här nu. Det är rätt häftigt att se. Alla vet vad de ska göra och hur de ska gå till. Alla försöker verkligen bli bättre, säger tränaren Louise.

Vissa hade inte ens stått på ett par skridskor innan medan andra bytt från ishockey.

– En kompis sa att det fanns konståkning och då ville jag testa på. Jag spelade hockey innan men konståkning är roligare för det är mer tekniskt med hopp och sådär, säger Ellen Kindbom, 11 år, som gör sin första tävlingssäsong.

I mitten av februari anordnar klubben Gästabudspiruetten för andra året i rad. Trots att flera tjejer har vunnit medaljer i tidigare tävlingar är det inget som tränaren Louise Sonne Schjellerup satsar på inför hemmatävlingen.

– Jag satsar inte på medaljer utan på utveckling. De ska inte hålla på för att enbart vinna medaljer, det viktigaste är att ha roligt. Speciellt när man tränar fyra pass i veckan. Det ska vara tufft och de ska lära sig, men framförallt ska det vara kul för att man orka och vilja utvecklas. Det här ett riktigt bra gäng som har väldigt roligt både på och utanför isen. Det är väldigt roligt att träna det här gänget, säger hon med ett stort leende.

En som gör sin första hemmatävling är klubbens yngsta åkare, och hon ser bara fram emot det.

– Det ska bli jätteroligt. Man känner de flesta som sitter i publiken. Då känns det tryggare, säger Alice Bock, 9 år.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköping Gripen HCIshallenRosvallaSportDans KonståkningSkridskor
Relaterat