• Alva Johansen har varit lite krasslig senaste veckan, men hoppas ändå kunna göra ett bra SM. Allt som uppladdning inför JVM veckan efter.
  • Alva Johansen och klubbkompisen Moa Lindén kommer att göra en hel del besättningslopp tillsammans under SM.
1/

Alva laddar för JVM – på SM

Kanot
annons

Alva Johansen står inför tre hektiska veckor. Allt startar med kanot-SM i dag och följs sedan av JVM i Rumänien och NM i Danmark. Alva hinner mer eller mindre bara hem till bostaden i Nyköping för att tvätta, packa och ladda om.

Det kommer att bli tajt med tiden för Alvas del den närmsta tiden. En knapp vecka med paddling i Jönköping följs av två och en halv dag ledig innan JVM startar och mellan JVM och NM så är det bara en dag. Men Nyköpingstjejen tror fullt och fast att hon ska klara av det.

Det finns egentligen bara ett problem så här långt. Under EM, som avgjordes i slutet av juni, drog Alva på sig en förkylning.

– Jag vet inte om det berodde på air condition. Jag har i varje fall varit lite småförkyld från och till sedan dess och det har inte riktigt släppt, säger hon.

Därför har hon laddat lite lugnare än hon är van vid.

– Jag har känt mig pigg i kroppen och hade jag inte haft ett VM efter SM så hade jag nog tränat på som vanligt. Nu tyckte jag det var bättre att ta det lite lugnare. Jag får ladda mentalt i stället.

Att JVM i Pitesti, Rumänien, är det stora målet i år råder ingen tvekan. SM blir därmed bara en uppladdning.

– Men när jag väl är där vill jag göra mitt bästa. Inte minst för klubben.

Alva brukar vanligtvis köra race i alla möjliga klasser under SM men koncentrerar sig nu i stället på de i juniorklassen.

– Det blir lagom många lopp. Sen får jag se hur krafterna ser ut dag för dag. Blir det för jobbigt så får jag stryka något lopp. SM är ju varje år, men inte VM.

Alva är just hemkommen från ett läger med landslaget. JVM-besättningarna och då speciellt K4:an har trimmats. Förutom Alva sitter klubbkompisen Moa Lindén, Melina Andersson och Julia Lagerström i kajaken.

– Det är en ganska ny formation även om vi tävlat lite tillsammans tidigare som i Olympic Hopes. Men vi har inte tränat så mycket tillsammans, men den här veckan är mer än vad vi brukar få så det känns ändå ganska bra.

I JVM kommer Alva dessutom att paddla K1 500 meter.

Alva, Moa och Dennis Kernen är de från Nyköpings KK som blivit uttagna till JVM. De har även nu tagits ut till NM.

– Men där är det inte riktigt bestämt vilka distanser vi ska paddla mer än att vi ska ha samma K4:a som i JVM, säger Alva.

Resterande platser i NM-truppen tas ut efter SM-tävlingarna i Jönköping och chansen finns att NKK får fler deltagare i danska Silkeborg.

På plats i Jönköping finns även seniorkanotisten David Johansson, bördig från Oxelösund men numera paddlande för Brunnsvikens KK. Han har tagits ut till U23-VM, som även det avgörs i Rumänien samtidigt som JVM. Hans framfart på K1 200 meter på tisdag ska bli intressant att se.

Dennis Kernen, som kommer att paddla K1 500 och 1 000 meter under JVM, har sina stora dagar under måndag och onsdag.

Läs också

( 9 st )

Läs mer om dessa ämnen

Alva JohansenSportKanot
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka