Ambassadörerna på Sweden Arena jublar ikapp med OS-guldmedaljören Frida Hansdotter. Nyköpingsborna Kerim Sehovic och Amanda Nordlie syns i andra raden precis till höger om Frida. Längst bak syns även förre bordtennisstjärnan Jörgen Persson och före detta landslagskanotisten Gunnar Olsson.

Amanda: En otrolig upplevelse

Olympiskt

Tre av livets allra bästa veckor. Så ser Nyköpingstjejen Amanda Nordlie tillbaka på sin insats som OS-ambassadör, tillsammans med sin kollega Kerim Sehovic.

Vinter-OS i Pyeongchang är lagt till handlingarna. På plats under ett par ordentligt intensiva veckor var bland andra Amanda Nordlie och Kerim Sehovic som till vardags arbetar på Sörmlandsidrotten som idrottskonsulenter. Nordlie har även ett mångårigt förflutet som fotbollsspelare i IFK Nyköping, men har till den här säsongen bytt kamratförening till IFK Norrköping DFK. Kerim å sin sida kommer att spela för IFK-herrarna i år, efter att ifjol hållit till i Oxelösunds IK.

– Det har verkligen varit tre bra veckor. En otrolig upplevelse som vi fått vara med om, försäkrar Amanda, som landade i torsdags föregående vecka och då fick ge sig i kast med konditionsträning inför stundande fotbollssäsong.

Åtta svenska OS-ambassadörer, däribland Amanda och Kerim, fanns under OS-veckorna på plats i det så kallade Sweden Arena – en mötesplats i SOK:s regi för alltifrån aktiva olympier och media till kungligheter. Anläggningen låg placerad alldeles intill OS-backarna för slalom och storslalom.

– Det var ju där vi höll till mestadels. Mycket handlade om att hålla i och planera olika evenemang och aktiviteter för samarbetspartners. Ofta fick man ju vara flexibel eftersom man inte visste om det skulle bli medaljfirande eller inte. Det var varje dag någon slags aktivitet i huset, berättar Amanda.

Den OS 2018-anpassade byggnationen Sweden Arena blev alltså utgångspunkten för ett gytter av intryck.

– Det har varit en massa olika möten med många olika människor. Alltifrån aktiva olympier till idrottsministern och kungen vilket ju är häftigt i sig.

Hösten 2016 startade Amanda och Kerim projektet “Heroes of tomorrow”, ett uppdrag åt SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) som handlade om att ge verktyg till ungdomar och locka dem till idrotten. Utifrån detta uppdrag fick Kerim, under 2016, dra iväg till Grekland under två och en halv vecka för att delta på ett ledarcamp som anordnas vartannat år. En session som riktade sig till ledare i olika positioner – från hela världen – där den gemensamma nämnaren var att de på ett eller annat sätt är involverade i idrotten. 180 ledare från så mycket som 80 länder deltog. Därefter kom frågan från SOK om de ville flyga ner till Sydkorea i egenskap av svenska OS-ambassadörer – svaret blev ja och det är knappast något som skapat ånger i efterhand.

– Det ger mycket erfarenhet och vi som jobbar med idrotten till vardags… då är det ju skithäftigt att se svenskarna vinna medaljer, konstaterar Amanda.

Fick du bevittna någon svensk medalj på plats?

– Jag var och såg när damerna tog silver i skidskyttestafett. Kerim såg när Hanna Öberg (skidskytte, distans 15 kilometer, vår anmärkning) tog guld. Det blev mycket skidor för min del.

Något du hade velat se?

– Det fanns ju mycket, men jag hade väldigt gärna sett curlingen men den blev utsåld då de ju mötte Korea i finalen…

Erfarenheten som OS-ambassadör har förstås gett Amanda och Kerim god mersmak. Om två år avgörs sommar-OS i Tokyo.

– Jag vet att SOK strävar efter att bygga ett liknande hus (Sweden Arena) med liknande koncept då. Sedan vet jag ju ingenting om vår eventuella inblandning då – men det är klart att det vore jättehäftigt att få göra det här igen, säger Amanda.

Du hade tackat ja om SOK ställt frågan här och nu kort efter hemkomsten från Sydkorea?

– Ja, det hade det blivit.

Läs mer om dessa ämnen

Sport