Jonatan Andersson från Stenbro BS (tidigare Stallarholmen) med rötterna i Skottvång var med i det svenska recurvelaget som tävlade i EM i Legnica, Polen. Men väl där gick det inte riktigt som han ville.

– Det har väl gått okej. Jag tror att jag lyckades få min toppning innan EM:et tyvärr. Jag har haft en bra skjutning på slutet men nu var det inte alls bra. Veckan innan gick det inte bra alls på träningen heller. Tror jag misslyckades med min formtoppning. Sköt bra i mitt individuella skytte men med en liten jobbig känsla. Sen i lagskyttet så tappade jag känslan och det sket sig lite.

Han vann ett SM. Sen började det kännas dåligt veckan innan EM och väl där gick det alltså bara sämre och sämre.

– Ja, veckan innan kändes det dåligt. Vid fält-SM som var för ett tag sedan gick det väldigt bra men efter det så försvann det. Så jäkla konstigt, det går inte att förklara. Känns inte som att det är på riktigt... det bara försvann och jag slutade skjuta bra. Då försöker man träna ikapp och komma på något men det hjälper inte, man behöver ju vila. Så det blev ingen optimal uppladdning inför EM.

– Jag tappade bort hur man gör. Det är konstigt. Man står och skjuter hela tiden men sen lyckas man tappa hur det ska kännas. Men så är det nog i många idrotter, kroppen säger ifrån eller vad det kan vara som gör det.

Och inte nog med det.

– Sen har jag antagligen har jag dragit på mig en förkylning nu...

I den andra omgången vann Jeff Henckels från Luxemburg över Jonatan Andersson med 7–1. Vilket innebar att han blev utslagen.

– I grunden blev jag 46:a på en hyfsad poäng för mig. Det är en bit kvar även fast jag är ganska nöjd. Sen vann jag första omgången, men i andra mot Jeff sköt jag ganska bra men han sköt riktigt bra. Definitivt över sin förmåga. Det blåste ganska mycket, han var nog lika förvånad själv över att det gick så bra, även fast han är duktig. Jag tabbade mig lite och missbedömde hur det blåste.

EM är över för hans del. Men nu väntar fält-VM i Cortina, Italien. Han åker dit redan på söndag och är där ungefär hela veckan.

– Jag har några dagar nu som det inte blir något. Tränade lite i dag (läs fredag) och försökte få dit känslan och sköt på 50 meter i stället för 70 meter för att bryta den onda spiralen. Känns som jag hittat tillbaka lite. Men det ska gå, jag vet vad jag kan. Får jag till det så ska det kunna gå bra.

Har du några VM-mål?

– Nej, det vågar jag inte säga nu...det kan gå både bra och dåligt, haha. Men topp fem är ett bra mål. Men det blir tufft. Det kommer jag bara klara av om jag får till det bra, inte som på slutet här, då är topp tio bra. Jag har inte skjutit fält på ganska länge och det har inte gått så bra under säsongen, men har lyckats vinna SM. Så lyckades ändå hålla ihop det.

Du tycker att det inte har gått så bra men ändå har du vunnit SM?

– Haha, ja. Det låter väl kanske lite konstigt...

EM är avverkat, VM väntar och sen så är det OS 2020 i Tokyo att sikta in sig på.

– Får se om jag kommer lyckas eller inte. Men har haft en ganska bra utveckling och bågskytteförbundet har lagt till en satsning för att utveckla sporten och det har hjälpt mycket mentalt och med planering. Men kvaltävlingar till OS börjar nästa år.