Bang, bang, bang! Hammarslagen ekar i telefonen. Invigningen av ryttar-VM är bara några timmar bort men ändå så är anläggningen inte färdigbyggd.

– Ridbanorna är klara, stallet och läktaren, men när vi kom fanns det inget annat här, säger William som fascinerat bland annat har kunnat se tio restauranger växa upp under några dagar.

– Det går snabbt. Det är nog tusen arbetare här, fler byggarbetare än hästfolk, men jag fattar inte hur de ska hinna, fortsätter han.

Artikelbild

Tisdag kväll invigs nämligen mästerskapet.

– Men det är bra att det är oväsen nu för Quties del i varje fall. Det är tvärtom vad det brukar vara på tävlingar. Då är det lugnt när man kommer och kaos när tävlingarna börjar. Nu kan man ju hoppas att det blir lite lugnare när tävlingarna startar, säger William.

Han har varit ute på måndagens första promenad med stoet. Hon är uppe i varv efter sin första flygresa och behöver sänka adrenalinnivån. Lättare sagt än gjort, enligt William, eftersom hon tänder till varje gång Niklas Lindbäcks häst Focus tas ut från boxen.

– I går tror jag att jag promenerade med henne i fem timmar. Hon är allt annat än trött, ingen jetlag här inte, säger William.

Artikelbild

| Anläggningarna där ryttar-VM kommer att avgöras på i Tryon USA är extremt stora, enligt William Nilson Fryer som agerar hästskötare åt sin sambo Anna Freskgård. – Det märks att det är ett VM, säger han.

Han och Anna är skilda åt under tävlingarna. Sambon och alla andra ryttare bor på hotell en timme bort från ridbanan, medan hästskötarna finns närmare till hands för att serva de fyrbenta tävlande.

– Det gäller att se till att man inte tränar för mycket. Risken finns annars att man vill sitta på hästen hela tiden. Hemma kanske man har sex–tio hästar att träna, nu är det bara en man fokuserar på. Men ryttarna kan gymma, simma eller jogga på hotellet, säger William

Artikelbild

| Det märks att det kommer att vara ett ryttar-VM i Tryon. Överallt stötar man på hästar.

Anna hade planerat in ett hopp- och ett galoppass under måndagen.

Nattens regnstorm har gjort luften lite behagligare.

– Annars är det så in åt helvete varmt här, 40 grader i skuggan och en luftfuktighet som inte är så kul.

Bra att vi hade samma typ av väderförhållande i Sverige i somras då?

– Helt klart och Qutie är oberörd. Hon behöver nog klippa sig en gång till förresten. Vi klippte henne strax innan vi åkte men nu växer pälsen för fullt. Det kanske beror på alla vitaminer hon får eller på att det var kallt på planet.

Under tisdagen är det dags för den så kallade ”trot up”. För fälttävlansryttarna lite speciellt då man travar upp framför veterinären och densamma bedömer hästens fysiska kondition. Hästarna är finputsade och ryttarna uppklädda till tänderna.

I samband med det kommer även lottningen ske när VM startar på allvar för Anna och Qutie. Dressyren pågår nämligen under två dagar, torsdag och fredag. Då avgörs också om hon kommer att rida för det svenska laget. Med tanke på att hon och stoet har bästa svenska rankningen i världen, 32:a, så lär förbundskaptenen Fredrik Bergendorff inte kunna hoppa över henne.