Tävlingsintensiteten är stark just nu för Anna Freskgård. Många internationella och även nationella tävlingar väntar, närmast en trestjärnig lång tävling i La Loire-dalen i Frankrike. Foto:

Anna tog ett stort skutt på världsrankingen

Fälttävlan

Portugalresan har visat sig vara ett genidrag av teamet Anna Freskgård och William Nilson Fryer. Den tidiga säsongsstarten och det suveräna resultatet har gjort att Anna tagit ett rejält kliv på världsrankingen, från 171:a plats till 67:e. – Jag måste ha en bra coach, säger hon och skrattar.

Det är mycket tävlingar just nu för Anna Freskgård. Hon genomförde en hel del klasser under torsdagen på Norrköping International Horse Show och på söndag åker hon till franska Saumur med förstahästen Box Qutie. En plats och tävling som hon gillar.

– Jag blev åtta där förra året. Det var den tävlingen som egentligen gav mig EM-platsen, säger hon.

Ändå, när hon minns tillbaka, är hon lite besviken över resultatet.

– Dressyren gick inte så bra. Men det var någon klok person som sa till mig efteråt att det inte var en dressyrtävling vi ställde upp i ha, ha.

Men nu hoppas hon på bättre resultat i just den disciplinen, en felfri terräng där hon kan gå på tiden, samt en avslutande felfri banhoppning.

– Jag och Fredrik (förbundskapten Bergendorff) testade olika bett på träningen i måndags och nu hoppas jag på bättre feeling och bättre resultat.

Låter lite chansartat att byta bett inför en stortävling?

– Jo, det optimala hade varit att testa det på en mindre tävling, men det här får fungera det också.

VM i USA närmar sig med stormsteg. Det avgörs i Tryon den 11–23 september. När ett svenskt lag ska plockas ut vet inte Anna i dagsläget men som hon säger så ligger hon just nu ganska bra till för en biljett.

Hon är högst rankad av alla svenska ryttare och ligger även på topp i Norden.

Din coach sa att du faktiskt är den högst rankad ryttaren som bor så långt norrut, stämmer det?

– Jo, vad hade jag inte kunnat göra om jag bodde någon annanstans ha, ha... Men i år har alla haft en katastrofal vår så det är svårt att säga något om den här försäsongen. Annars brukar vi alltid ligga efter med galopparbetet.

Några svenska ryttare har blivit inbjudna till Nations cup i juli, en av dessa är Anna. Inget spektakulärt i sig, men tävlingen arrangeras i The Plains, Virginia.

– De (amerikanska förbundet) har sagt att de betalar allt, men det är inte riktigt klart vad som ingår i allt. Därför har det svenska förbundet inte tackat ja ännu. Men det vore så klart bra att testa hur det är att genomföra en sådan här resa med häst.

Förbundet har i varje fall angett att de ryttare som blivit uttagna ska plocka med sig andrahästen. I Annas fall, Fly Away.

Så man kan inte tänka sig att det betyder att VM-platsen trots allt är klar för din del?

– Nej, då hade tävlingen behövt vara närmare inpå. Annars hade det varit praktiskt att bara stanna kvar därborta.

Blir det ingen USA-resa kommer Anna i stället ställa upp i den tuffa fyrstjärniga-tävlingen i Luhmuhlen, Tyskland i mitten av juni.

Innan dess, under nationaldagsfirandet på Strömsholm, gör hon tvåstjärnig debut med nya hästen Techno och Lotus, som hon fått överta från sambon William.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Anna FreskgårdSportFälttävlanridsport
Relaterat