Janne Pettersson har gjort flera försök i just den tävlingen genom åren, med två olika Audi Quattro-bilar. Ingen har de lyckats ta sig i mål med.

– I fjol var vi fyra totalt när vi bröt, säger Janne och fortsätter:

– Jag hade ju en liten Golf tidigare. Med den har vi tagit oss i mål. Men det måste vara fyra-fem år sedan.

Artikelbild

Janne och Lasse

Därav de minst sagt glada minerna. Och de blev inte mindre av på vilket sätt duon avslutade fyradagarstävlingen.

– Vi vann allra sista sträckan. Det var en långsträcka. Vi tvålade till Mats Jonsson med tror det var fyra sekunder. Om han ändå bara hade bevakat ledningen. Men han var inte säker på att hålla Daniel Wall bakom sig, så han gick fullt, njuter Janne.

Redan på onsdagskvällen startade tävlingen med en liten asfaltprolog i Vimmerby som var centralort för årets tävling.

– Men där tog jag det lugnt. Det var ju så kort så man kan bara förlora tid.

Artikelbild

Vimmerby vara centralort för årets fyra dagar långa Midnattssolsrally. Janne Pettersson och Lasse Andersson kunde äntligen fullföja hela tävlingen i Audi Quattron.

De var 17:e totalt på den sträckan. Det klart sämsta resultatet skulle det visa sig. På de 16 sträckor som genomfördes var de elva en gång, annars topp-tio hela tiden. Topp-fem på åtta av sträckorna.

– När det är fyra tuffa dagar gäller det att hålla ett ganska jämnt tempo, säger Janne om taktiken.

Men han erkänner att de skruvade upp farten under andra hälften.

Åt ledarduon Mats Jonsson och Daniel Wall insåg Janne ganska snart att det inte fann något att göra. Tävlingen igenom har han dock gått en kamp med Victor Karlsson om tredjeplatsen.

– På första sträckan sista dagen slog han oss och tog över tredjeplatsen. Sträckan efter var vi nio sekunder snabbare och tog tillbaka placering. Sedan tog han in på oss igen så inför sista sträckan skiljde det bara fyra sekunder till vår fördel, beskriver Janne.

Det var då de slog till med en sträckseger.

– Det var en sådan känsla att få avsluta med att vara snabbast, det var en seger i sig.

Tredjeplatsen grejades med 24 sekunders marginal. Upp till totalvinnaren Mats Jonsson var det 1,15 minuter. Daniel Wall 14 sekunder efter den segrande Forshagaföraren.

Tävlingen var ett kraftprov på många sätt.

– Värmen var enorm. Jag trodde den skulle ta kål på oss. Vi har skruvat väldigt mycket på bilen. Hela teamet har gjort en jätteinsats.

Det har bytts ut delar på Quattron i stort sett efter varje dag.

För klubbkompisen Anders Carlsson blev det en 46:e plats totalt i comebacken efter 19 års uppehåll. Tillsammans med kartläsaren Magnus Holmgren var de 16:e bil i klassen i sin Volvo.

Duon gick genom hela tävlingen en kamp med SMK Nyköpingföraren Ruben Börjesson om att bli bäst i klassen. Börjesson hade knappt övertag när hans Triumph gick sönder på den näst sista specialsträckan och de tvingades bryta.