• Anton Andersson går en intressant säsong till mötes där det allra största målet är att ta en plats i en svensk K2:a över 1000 meter på U23-VM i Bulgarien. Foto:
  • När det drev in ett snöoväder med morgonkyla tog till sist Anton beslutet att gå in rummet med de inte jätteroliga paddlingsmaskinerna... Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Anton gillar läget efter första landslagslägret

Kanot

Anton Andersson är hemma i snöslasket efter att varit två veckor långt träningsläger i norra Portugal, vid Montebelo. Men Nyköpings KK-kanotisten är helnöjd med läget ändå efter sitt första seniorlandslagsläger.

– Det var fint att få paddla och vi var just nedanför gränsen för kallfronten i Mellaneuropa och 15–20 grader på dagarna. Det var ett himla driv att få träna med de som är äldre och bättre. Det är helt andra förutsättningar med allt än i juniorsammanhang som jag har varit med tidigare, säger Anton.

Det måste vara inspirerande att få träna med seniorlandslaget för första gången på ett utlandsläger?

– Verkligen! Det är väldigt inspirerande att både få träna med och umgås med alla de bästa svenska kanotisterna under två veckor. Sedan är Montebelo en populär plats att träna på. Det var många världsnamn som man såg på vattnet, från länder som Ryssland och inte minst Ungern som alltid ligger i framkant.

Har det bara varit långpass i Portugal?

– Fokus har mycket varit på träningsmängd och grundträning, att lägga grunden för att kunna få ut den fysik som man har under säsongen.

Övergången till senioråldern är tuff – men det gäller att träna med huvudet också va?

– Ja, jag vill ju hela tiden stegra mängd och intensitet, men samtidigt träna smart för att hålla mig skade- och sjukdomsfri. Första prio måste alltid vara att undvika skador, en karriär är lång och det tar många år att nå världseliten på seniorsidan.

Därför kan det vara bra att som Anton köra två veckor på läger, ett par veckor hemma, så i väg till Alcudia på Mallorca med kanotgymnasiet där han går ut i vår och så tillbaka till Montebelo.

– Jag gillar det upplägget – då kan man träna lite mera intensivt när man väl är borta. Jag hade i och för sig räknat med att kunna hålla i paddlingen utomhus när jag kom hem. Men jag ska trots kylan och snön och faktiskt ge mig ut i Nyköpingsån vid Perioden.

Sedan är vi snart nog framme vid tävlingspremiären. Den blir i Köpenhamn, i slutet av april.

– En viktig tävling inför fortsättningen av säsongen där U23-VM i Bulgarien, som kommer direkt efter SM, blir säsongens stora mål. Ska jag kvala in dit måste jag köra bra i Köpenhamn och i de svenska testtävlingarna.

Vad siktar du mest på den här säsongen?

– Främst K2 1000 meter – men även K4 500.

K4 500 innebär att du måste vara bra på K1 200 – en ganska stor spännvid?

– Jo, K4 1000 (tidigare OS-distansen som nu är halverad) var mera optimalt för mig, men just i år vill jag satsa mera på styrka och snabbhet för att just konkurrera på K4 500. Jag har varit ganska bred som juniorkanotist där jag även har kört maraton.

– Nu måste jag välja lite mera; förra året kunde jag mest konkurrera på 1000 meter men jag vill bli snabbare. Det blir vad man gör det till, men jag ser inga hinder just nu.

Med på lägret var även David Johansson, Oxelösunds sprintspecialist som tävlar för Brunnsviken, samt på eget bevåg den hårdsatsande Nyköpings KK-junioren Dennis Kernen.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Anton AnderssonKanotSport
Relaterat