Bilen duon rattar är en Austin Healey 3000 från 1959. Från 1 maj till början av oktober är Nils-Fredrik och tävlar i stort sett varannan helg.
– Jag kör mest utomlands. De banorna är mer spännande och så är det fler antal deltagare, säger Nils-Fredrik.
Intresset för denna typ av lopp med äldre bilar är monumentalt. Le Mans Classic brukar locka 100 000 åskådare. Silverstone Classic i England ungefär lika många sett över en hel helg.
Tretimmarsloppet på Magny-Cours-banan (där Frankrikens GP för Formel 1-bilar kördes 1991–2008) två timmar sydost om Paris ingår i en serie som de egentligen inte kör.
– Vi kör en annan Masters-serie med tvåtimmarslopp, säger Nils-Fredrik.
Nu fanns i alla fall duon, Nils-Fredriks engelska förarkollega heter Jeremy Welch, på startlinjen. Kvalet gav sjätte startruta.
– Vi hade några Ford GT40, någon Shelby Cobra och en Lotus framför oss.
Alla dessa är bilar med starkare motor och normalt betydligt bredare däck än vad Austin Healeyn har.
– Vi valde att sätta på smalare däck än normalt, säger Nils-Fredrik.
De siade (helt riktigt skulle det visa sig) att regnet som kommit hela förmiddagen men slutat upp någon timme innan loppet skulle börja igen. Och det gjorde det.
– Det blev till en fördel för oss.
Det idoga regnandet gjorde att det blev många avåkningar och olyckor. Säkerhetsbilen var ute långa stunder för att man skulle kunna få bort de kraschade bilarna. Med smalare däck fick de helt enkelt bättre grepp.
Duon hade också lagt upp en taktik som gick ut på att gå in i depå för förarbyte och bensinpåfyllning tidigt om säkerhetsbilen låg ute.
– Depåstoppet gjorde vi redan efter 45 minuter. Det var på håret att vi han ut igen innan de andra hann åka ett varv till.
Men de klarade detta. Och eftersom inget annat team kom på att göra denna manöver hade de en stor fördel när loppet sedan flaggades i gång igen.
När loppet sedan avbröts efter två timmar och 15 minuter hade Austin Healey-teamet ett helt varvs försprång.
Hur mycket tid lägger du ner på detta?
– Det är en hel del. Det är tur man är pensionär, säger Nils-Fredrik som är från Strängnäs ursprungligen.
Under sin yrkeskarriär har han arbetat inom både bankväsendet och industrin.
– För tolv år sedan flyttade vi tillbaka till Sörmland, säger Nyköpingsbon.
Är man inte extra rädd om bilen och kör försiktigt så den inte ska krascha?
– Nej så är det inte. Det här är tävlingsbilar. De är gjorda som tävlingsbilar. Man bygger upp bilen igen om man kraschar. Vi blev påkörda på hela höger bakvagn nu även fast vi vann.
Mekar du mycket själv?
– Jag mekar en hel del själv, ja. Men jag kan inte göra allt.