Skåningen Nathell pluggar på kanotgymnasiet i Nyköping. Han var medveten om att första forsdelen skulle bli avgörande.
– Men det var inga större problem. Jag kollade lite vilka linjer forspaddlarna i början valde. Sedan var forsarna i te större än att det räckte att hålla fart, säger Nathell.
SN tog en kaffe vid Rökeriet och klockade de bästa. Det skilde en tiondel – till Nathells fördel.
I mål var det ytterligare två.
– Det var tufft, jag var trött på slutet - men försökte trycka på hela vägen, säger David och sträcker fram näven när han får höra att Nathell gjorde detsamma och vunnit det som visade sig vara en kamp om tiondelarna hela vägen.
Men hur var det i forsen?
– Den kom lite snabbare än jag trodde. Jag valde samma spår som jag såg att Isak Öhrström som kan det här med forsar hade gjort. Det var en vattenbank till höger som jag förstod att man skulle undvika. Där tog jag det lite lugnt med ett par paddlingstag i samma sida. Sen var det bara att köra, analyserar David Johansson.
Det verkar också som att inte bara Öhrström var klart snabbare, utan också Nathell var lite kvickare nerför fallet vid forsen. Öhrström visade också på plattvattnet varför han är storfavorit i lördagens slalom. Isak var till sist bara två sekunder bakom guldstriden.
På mittensträckan innan slutspurten var David snabbast och hade också synbart bäst flyt av alla förbi den cerisa tingesten utanför min utpost.
David var tidigare mycket utpräglad 200-meterskanotist där han till och med har internationella meriter och var sexa på SM senast. Men en seg skada har gjort honom bättre på 500 meter. Det hade han nytta av mot Nathell som är en av svensk kanots största framtidsnamn på många år.
Nathell tar det här med fors-SM ett steg till och ställer överraskande upp i slalomen i dag.
– Ha ha, det är ju mycket tugg på kanotgymnasiet vad som egentligen är mest krävande och vem som egentligen är den bästa kanotisten – så jag tänkte testa SM-banan, säger Nathell som givetvis har kört lite forspaddling.
I herrarnas C1-klass fick vi se vad teknik betyder. Den före detta tränaren på kanotgymnasiet, Nenad Martinis, satte en trött favorit i form av Tobias Antonsson på plats. sedan fick vi också se hur stark Ludwig Palmcrantz är i C1-paddling. H16-killen var trea – i den hopslagna öppna klassen. Starkt av både guldveteranen och bronskillen!
I herrjuniorklassen var det en kanotgymnasieelev i topp i form av Nils Thoresson.
Kristian Wilde från Nyköpings KK såg inte det här mera som en plojgrej efter att egentligen ha lagt av med SM-tävlingarna i Jönköping.Men Wilde var i alla fall fyra i störstloppet.
Snabbaste tjej totalt var 18-åriga Hanna Johansson. Och Erik Andersson, NKK, vann H14.
I dag lördag får vi säkerligen också se mera av Nyköpings FP:s största stjärna, förstaårssenioren Erik Holmer samt Nyköpingsboende Fredrik Wahlén, som båda var en bit efter i störtloppet.