Frånsett förkylningen, som varat i närmare två veckor, känner sig Linnea tillfreds med de svar hon fått under sin förberedelseperiod inför EM.

– Generellt har det gått väldigt bra hela säsongen. Jag tog ju SM-guld tidigare år och har två personbästa. Så jag har förbättrat mig vilket förstås känns roligt, säger Linnéa, som tävlar för Nyköpings Vattenskidklubb.

Anspänningsnivån inför äventyret i Österrike skiljer sig en del gentemot hur hon kände inför SM.

Artikelbild

| Linnéa Cederquist, som tävlar i slalom inom vattenskidor, slår ur underläge när hon i veckan gör landslagsdebut i samband med EM i Österrike. Tävlingarna inleds under onsdagen.

– Då hade jag högre krav på mig själv och ville verkligen ta medalj. EM ser jag först och främst som en stor erfarenhet och en kul grej. Jag borde kunna hålla nerverna i styr nu känns det som, menar Linnéa.

Hon ser ändå en potential i sig själv som skulle kunna göra Österrikevistelsen till mer än enbart en "se och lära"-upplevelse.

– Om det skulle gå riktigt bra för mig så borde jag ha chans på final, säger Linnéa.

När hon under samtalet med SN-sporten skummar igenom Europarankingen kan hon utläsa varifrån den tuffaste konkurrensen kommer.

– Ettan, tvåan och trean där är från Frankrike, säger Linnea, som även nämner Belgien, Ryssland och Italien som vassa nationer.

För Linnéa är det slalomdisciplinen som gäller. Klubbkamraten Jakob Bogne, som trots sin unga ålder sitter på en hel del rutin från internationella mästerskap, har tävlat på arenan i Österrike tidigare. Han ska också ner till alplandet för mästerskapet. Den svenska landslagstruppen är sex landslagsåkare stark. Sverige har deltagare i alla tre disciplinerna, slalom, trick och hopp.

– Det verkar vara en optimal tävlingsarena – och de har det nog inte riktigt lika kallt som uppe hos oss, som faktiskt lottats att gå ut allra först av alla åkare oavsett disciplin när allt startar onsdag morgon.

Linnea har läst av prognoserna som säger en del regn när EM-tävlingarna i Österrike går av stapeln. Regn- och vindfritt är ju de idealiska förhållandena för gemene vattenskidåkare.

– Men jag är ganska van med taskigt väder, även om resultaten ofta blir sämre med blåst och regn. Men det kan ju många gånger gälla även för de riktigt bra åkarna, resonerar Linnéa.

Linnéa kom i gång med vattenskidor först i vuxen ålder och har haft just landslaget som en målbild genom åren. Något hon nu alltså kan bocka av – men det innebär heller inte att hon slår sig till ro ambitionsmässigt sett. Hon ser ytterligare kapacitet och förbättringspotential.

– Jag känner inte att jag nått min topp och min gräns ännu. Jag tror inte det är omöjligt att nå Europatoppen i min klass inom några år, säger Linnéa Cederquist.

En första, värdefull erfarenhet för att kunna nå dit på sikt inleds alltså denna vecka. EM i Österrike – Linnéas efterlängtade landslagsdebut.